Zdravje

Magnezij, prevečkrat prezrt mineral

MIJA REN / revija Bodi zdrava
17. 5. 2023, 17.00
Deli članek:

Magnezij je četrti najbolj zastopan mineral v človeškem telesu. Vendar ga tudi veliko porabimo, tako da nam ga lahko hitro primanjkuje.

Dreamstime
V oreščkih in semenih se skriva idealna kombinacija magnezija in kalcija.

Znamenja, da ga je v našem telesu premalo, so različna. Na dan naj bi zaužili od 300 do 400 mg magnezija, potrebe pa so odvisne od starosti posameznika, fizične aktivnosti, izpostavljenosti stresu, nosečnosti ali dojenja, količine zaužite tekočine in zdravstvenega stanja. Zaradi pomanjkanja magnezija lahko postanete oslabeli, utrujeni, ne morete spati, slabo vam je, imate nereden ali hiter srčni utrip, vrtoglavico, ste živčni, bruhate, nimate teka, imate lomljive nohte … Pomanjkanje magnezija je celo eden od pogostih vzrokov za glavobol. Magnezij je tudi bistven za spreminjanje krvnega sladkorja v energijo in lahko pripomore k ohranjanju normalne ravni sladkorja v krvi. Če uživate veliko s sladkorjem bogate hrane, obstaja velika verjetnost, da ne uživate dovolj bistvenih hranil, tudi magnezija ne.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!