Bolečine v mišicah in hrbtenici

Prva rešitev pred bolečinami naj bo termofor

Mare Koren
1. 4. 2023, 20.53
Deli članek:

Termofor lahko uporabite zgolj zato, da si ob mrzlih večerih pod odejo pogrejete noge, ali pa za zdravljenje. Toplota je namreč dostikrat boljše zdravilo kot katerakoli protibolečinska tableta.

Profimedia
/

Že kot otroci smo oboževali ploščato gumijasto vrečo, v katero nam je mama nalila vročo vodo, da smo se v postelji lahko pogreli ali si jo položili na trebuh ter so krči minili v trenutku. In še danes skoraj ni boljšega zdravila, kot je topel termofor. Ko pridemo premraženi domov, nas pogreje in razvaja, obstaja pa še kup drugih tegob, ki jih lahko lajšamo z njim. Znanstveniki so denimo dokazali, da toplota učinkoviteje premaguje bolečino kot tableta, saj ko kožo segrejemo na več kot 40 stopinj Celzija, v njej aktiviramo toplotne receptorje, ki blokirajo prenos bolečine po telesu. Seveda pa toplota pozitivno učinkuje tudi na našo psiho. Gibanje vode v termoforju pomirja, kajti poslušanje pretakanja vode nas spominja na čas, ko smo bili v maternici. To nas napolni z občutkom povezanosti in varnosti ter spodbuja procese zdravljenja.

Bolečine v mišicah in hrbtenici

Vsak drugi Slovenec vsaj enkrat na leto trpi za bolečinami v hrbtu, najpogostejši vzrok zanje so zakrčena mišična vlakna. Pri tovrstnih tegobah je termofor nepogrešljiv, saj pospeši prekrvitev in sprošča mišice. Z bolečim delom hrbta lezite neposredno na termofor, ki ga prej ovijte v brisačo (ali pa izberite termofor, oblečen v prevleko iz mikrovlaken, ki zaščitijo kožo pred opeklinami). To terapijo izvajajte od enkrat do petkrat na dan približno 30 minut.

Ustavi začetno fazo prehlada

Ko se pojavijo prvi prehladni simptomi, jih s toploto hitro premagamo, kajti bolj ko je telo toplo in prekrvljeno, boljši je transport belih krvnih telesc, ki so naši imunski policisti. Poleg tega toplota aktivira tudi limfni pretok in prestavi imunski sistem v peto prestavo. Udobno sedite v naslanjač in si položite termofor na hrbet za 30 minut. Od tod se bo toplota razlila po vsem telesu in ga okrepila.

Vnet mehur

Pri vnetem mehurju ali ledvicah deluje termofor tako, da zmanjša bolečine. V termofor nalijte vodo, segreto na 60 do 70 stopinj Celzija, in ga položite na spodnji del trebuha.

Pomiritev

Gibanje vode v termoforju pomirja, kajti poslušanje pretakanja vode nas spominja na čas, ko smo bili v maternici, kar nas navdaja z občutkom varnosti.

Prebava

Toplota sprošča črevesne mišice, blaži krče in bolečine zaradi napihnjenosti. Napolnite termofor samo do polovice (da ne bo pretežek) in ga položite na boleč trebuh.