Domača zdravila

Kako odpraviti modrice, ki jih staknemo zaradi nerodnosti?

Mare Koren
1. 4. 2023, 13.38
Deli članek:

Ste tudi vi nagnjeni k modricam? Za vas smo izbrskali domača zdravila, ki pomagajo zmanjšati pojavnost nenevarnih, a neestetskih modric.

Dreamstime
/

Modrice ne nastanejo le ob udarcih, nagnjenost k hitrejši tvorbi modric je namreč genetsko pogojena. Lahko so tudi posledica jemanja zdravil za redčenje krvi (aspirin, steroidi in preostala zdravila za redčenje krvi), če pa se modrice pojavljajo pogosto in brez večjega vzroka, so lahko znak bolezni jeter (ciroze ali hepatitisa), v ekstremnih primerih tudi levkemije. Pogosteje se pojavljajo pri starejših ljudeh, ker imajo šibkejše kapilare, ki zlahka počijo in povzročijo podkožno krvavitev. Če dobite modrico že ob vsakem stisku ali najmanjšem udarcu, pa vzrok morda tiči v pomanjkanju vitamina C, še posebno če modrice spremljajo tudi krvaveče in otekle dlesni.

Prva pomoč

Če ste se udarili in bi radi preprečili pojav modrice, morate ukrepati hitro – na mesto udarca položite ledeni obkladek. Kocke ledu ali ledeno vodo v vrečki (lahko je tudi vrečka zamrznjene zelenjave) zavijte v krpo in na mestu udarca držite najmanj 15 minut, čez eno uro pa postopek ponovite. Možnosti za modrico bodo še manjše, če boste poleg obkladka poskrbeli tudi za dobro cirkulacijo krvi v predelu telesa, kamor ste se udarili. Modrica je namreč strjena kri pod kožo, zato del telesa, kjer pričakujete modrico, dvignite na višje mesto, da pospešite pretok krvi. Med prvo pomoč spada tudi krema iz arnike, ki pospešuje krvni obtok, blaži bolečine in manjša otekline, vendar jo morate imeti pri roki, da jo lahko uporabite takoj po udarcu. Dlje ko boste namreč čakali, manj učinkovita bo. Pozitiven učinek arnike na celjenje telesa po poškodbah so leta 2006 dokazali tudi plastični kirurgi iz Connecticuta, ki so opazovali, kako pripravek iz arnike vpliva na zdravljenje posledic liftinga obraza. Ugotovili so, da so imeli pacienti, ki so jih zdravili z arniko, manjše brazgotine kot drugi.

Kis

Pomagate si lahko tudi z jabolčnim kisom. Kis in toplo vodo zmešajte v razmerju 1 1, v raztopino namočite krpo ali papirnato brisačo in jo nežno pritisnite na udarnino.

Margarina

Ker nekateri otroci ne prenesejo ledenega občutka na svojem telesu, še zlasti če jih udarnina boli, lahko na mesto udarca nanesete margarino. Ta sicer ne bo zmanjšala bolečine, bo pa modrica veliko manjša ali sploh ne bo nastala.

Arnika

Med prvo pomoč spada tudi krema iz arnike, ki pospešuje krvni obtok, blaži bolečine in manjša otekline, vendar jo morate imeti pri roki, da jo lahko uporabite takoj po udarcu.