Zdravje

Je vaša duša sestradana?

P. H. / revija Bodi Zdrava
29. 3. 2023, 17.00
Deli članek:

Znaki sestradane ženske duše so zelo različni – od razdražljivosti in jeze do otožnosti in pomanjkanja življenjske strasti.

Shutterstock
Se sprašujete, kdo ste in kam greste?

Pripravili smo nekaj namigov, kako nahraniti svojo lačno žensko dušo, da boste lahko spet življenje zajemali s polno žlico.

Potrebe svoje duše jemljite enako resno kot zdravniški pregled

Zagotovo nikoli ne pozabite roditeljskega sestanka ali obiska pri zobozdravniku, ki ju vestno zapišete v družinski urnik in vse organizirate tako, da ju ne zamudite. Enako ravnajte z nujnimi obveznostmi svoje duše, kot so: »kava za mojo dušo«, »jutranji sprehod v samoti«, »terapevtski pogovor s prijateljico« ali »obred čiščenja v savni«. Potrebe svoje duše jemljite enako resno kot zdravniški pregled, saj boste sicer zares pristali pri zdravniku zaradi kroničnih fizičnih ali/in psihičnih težav, ki izražajo le eno: zanemarili ste svojo dušo, ki ne more več prenašati stradanja. Zato potrebe svoje duše vzemite resno ter jih z vso resnostjo in odgovornostjo vrinite v družinski urnik.

Recite sebi da
Ste se znašli v nekem nenavadnem trenutku, ko ste spoznali, da v resnici ne veste, kdo ste in kam greste? Brez panike, takšna obdobja brezpotja so normalni del duševne rasti vsake ženske. Vprašanja duše lahko seveda potlačite in se vržete v delo in »normalno« življenje, toda vaša duša vam bo zelo hvaležna (kar boste začutili kot notranji mir), če ji boste prisluhnili in ji pomagali, da spet najde svojo pot. In kako to storiti? Ustvarjajte na tisoč in en način, pa naj bo to vrtnarjenje in peka peciva ali slikanje in ples v dnevni sobi, predvsem pa dobro in predvsem zmeraj poslušajte svoje srce. Vsak dan si poskušajte uresničiti vsaj eno srčno željo, pa četudi gre le za to, da si privoščite deset minut predajanja sončnim žarkom. S tem ko poslušate svoje srce in izrekate da sebi, negujete in razvijate svojo dušo.

Obkrožite se z ljubeznijo
Čeprav se sliši klišejsko, je vendarle res: nobena duša ne more zdravo rasti v neljubečem okolju. Zato se obkrožite z ljubeznijo, tako da se posvečate odnosom, kjer lahko dajete in prejemate ljubezen, in se izogibajte ljudem, ki so do vas nespoštljivi in neprijazni. Če imate otroke, črpajte ljubezen in življenjsko moč iz njihove otroške razposajenosti, radovednosti in ljubezni do življenja. Ljubite jih in dobili boste desetkrat povrnjeno. Če ste ugotovili, da vas izčrpava odnos s partnerjem, ne stojte križem rok in ne čakajte, da se odnos sam čudežno popravi. Poskušajte se pogovoriti z njim kot ljubeč partner, če so težave večje, pa ne omahujte in si poiščite terapevta. Duša bo zagotovo vesela terapije, saj bo končno lahko spregovorila. Iščite torej ljubezen in pri tem ne pozabite biti ljubeči tudi sami do sebe.

Poslovite se od preteklosti
Včasih se duša zatakne v odnosu, psihičnem procesu, občutku ali ideji iz preteklosti. In ni nujno, da gre vedno za travmatičen spomin, ki ga moramo predelati s terapevtom, da lahko nadaljujemo življenje. Včasih je dovolj le, da ozavestimo svojo dušno fiksacijo in se zavestno poslovimo od dela preteklosti, ki nas zadržuje. To pomeni, da si najprej dovolimo začutiti vse to, kar nas preliva, ko pomislimo na ta trenutek, odnos ali občutenje. Šele potem si lahko tudi oprostimo in gremo naprej. Takšno slovo od preteklosti lahko tudi simbolno označite tako, da sami ali skupaj s tistimi, ki jim zares zaupate, organizirate obred slovesa, pri katerem vsak prinese en predmet, ki mu predstavlja to, od česar se želi posloviti. Vsak svoj predmet z besedami (ali brez besed) pospravi v posebno škatlo, to pa potem skupaj zakopljite v zemljo v gozdu ali na vrtu. Morda storite to popolnoma drugače, pomembno je le, da prisluhnete svoji duši.

Začnite pisati dnevnik
Se spomnite osnovnošolskih in srednješolskih dni, ko ste na skrivaj pisali dnevnik? Zapisovanje misli in občutkov je dokazano terapevtsko, zato obudite to staro navado. Kupite si poseben zvezek ali blok, ki vas bo s svojo podobo pritegnil (s kakšno čudovito ilustracijo ali mistično podobo), in si vsaj enkrat na teden vzemite čas za zapisovanje občutkov. V dnevnik ne zapisujte statističnih podatkov, kot so, kaj ste jedli za večerjo ali kaj ste imeli oblečeno, temveč se osredotočite na trenutke, ki so vas »prebudili«, ki so v vas sprožili neka nova občutja, pa naj bodo prijetna ali neprijetna. Zapišite vse svoje dvome, strahove, želje in upe. Pa tudi vse to, kar vas je prizadelo, razočaralo, ganilo in osrečilo. Ko se boste navadili na ta pogovor sami s seboj, boste ugotovili, da v resnici pogrešate čas za dnevnik, če ga preveč zanemarjate.

Plešite!

Ples je simbol življenja, zato je pri prebujanju ženske duše plesanje zagotovo zelo priporočljivo. Morda je za vas dovolj, da sami zaplešete v intimnosti svojega doma ali pa se vpišete v plesni tečaj, ki bo prebudil divjo žensko v vas.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.