Zdravje

Zelena zelišča so polna zdravja

L.M. / revija Bodi zdrava
22. 3. 2023, 17.00
Deli članek:

Zelišča zdravijo, podkrepijo okus jedi in napitkov, okrasijo jedi in poskrbijo za zelo prijeten vonj. Povabite jih v svojo kuhinjo tudi vi. Večkrat.

shutterstock
Vrtna kreša bo lepo kalila tudi na navadnem krožniku.

Spomladi naj tudi v vašo kuhinjo zaidejo prvi sramežljivi listi, ki pokukajo iz zemlje. Zakaj? Ker so polni vitaminov in zdravja, poleg tega pa z njihovo pomočjo lahko z nekaj domišljije ustvarite okusne jedi.

Čemaž
Prinaša prve zelene liste, ki nam jih pošlje narava po zimi. Diši po česnu in ima tudi podoben okus. Vsebuje eterična olja, vitamine in mineralne snovi. Rastlina je bogata z jodom in drugimi spojinami, ki blagodejno učinkujejo na naš organizem. Deluje kot naravni antibiotik, proti bakterijam in glivicam, zdravi črevesno floro, razširja žile, znižuje krvni tlak in podpira delovanje srčne mišice. Pozor: ne zamenjajte ga za strupeno šmarnico! BZ-namig: za namaze in solate uporabite le sveže liste. S sušenjem namreč izgubijo tako moč kot tudi zdravilni učinek.

Shutterstock
Čemaž deluje kot naravni antibiotik


Kreša
Priljubljena rastlina je bogat vir vitaminov, med drugim vitamina C in B1. Krepi obrambne mehanizme telesa, nekateri pa celo menijo, da varuje pred rakavimi obolenji. Primerna je za izboljšanje solat in tudi za številne tople jedi. Vzgojite jo lahko tudi doma. BZ-namig: v nizko skledico položite kosem vate, ga nakapajte z vodo in potresite s semeni kreše. Postavite na sončen in topel prostor in vsak dan zalijte. V treh dneh boste lahko že želi!

Kopriva
Včasih so jo uporabljali za zdravljenje ugrizov kač. Listi te rastline lahko zdravijo ekceme in seneni nahod, blažijo pa tudi bolečine pri napadih putike. Listi mladih kopriv imajo podoben okus kot špinača. Koprive vsebujejo veliko železa in drugih mineralnih snovi in so bogate s karotenoidi in vitaminom C. BZ-namig: naberite čisto mlade rastline, ki še nimajo žgalnih laskov.

Drobnjak
Uporablja se kot začimba in tudi kot zdravilna rastlina. Vsebuje kalcij, kalij, železo in vitamin C. Spodbuja prebavo in apetit, znižuje krvni tlak in blagodejno učinkuje na ledvice. BZ-namig: drobnjak na drobno sesekljajte in ga potresite po kuhanem krompirju, zelenjavni juhi, umešanih jajcih ali po kruhu z maslom. Najboljši je svež, mogoče pa ga je tudi zamrzniti.

Shutterstock
Imate radi motovilec?


Motovilec
Listna zelenjava z zelo prefinjenim okusom. Vsebuje veliko vitaminov C in A, železa, magnezija, kalija. BZ-namig: motovilec najbolj prija v solati.

Solata z gorgonzolo in krešo

Sestavine za 4 osebe:


1 rdečkasta solata (hrastovka)
1 zelena solata
4 žlice zelene kreše
100 g gorgonzole
2 pomaranči
80 g slanine v kosu
6 žlice olivnega olja
2 žlici pomarančnega soka
1 žlica limonovega soka
sol
ščepec sladkorja

Priprava: Temeljito oplaknite obe vrsti solate, ju otresite in lističe natrgajte na koščke. Gorgonzolo zrežite na kocke. Nato olupite pomaranči in razdelite na krhlje. Slanino zrežite na paličice in jih brez dodatka maščobe popražite v teflonski ponvi. Zmešajte olje in obe vrsti sokov, sol in sladkor. Solato porazdelite po skodelicah in jo obložite s sirom, pomarančami in slanino. Vse skupaj nakapajte s polivko in na koncu potresite s krešo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.