Zdravje

Kaj je dobro vedeti o ščitnici?

K.K. / revija Bodi Zdrava
18. 3. 2023, 17.00
Posodobljeno: 19. 3. 2023, 17.54
Deli članek:

Ščitnica je majhna, kot metuljček oblikovana žleza v vratu, takoj za sapnikom in tik pod grlom. Prav vsak je že slišal zanjo, pa vendar o njej ne vemo zelo veliko.

Shutterstock
Ščitnica

Kaj ščitnici škodi?

Ščitnica je zelo obremenjena s toksini iz zraka, vode in hrane, prav tako njeno delovanje oslabijo stres, pomanjkanje spanja, pomanjkanje vitaminov in mineralov ter staranje.

Glavna naloga ščitnice

Glavna naloga te žleze je, da iz hrane, ki jo zaužijemo, jemlje jod in ga spreminja v hormona T3 (trijod tironin) in T4 (tiroksin). Samo celice v ščitnici so namreč sposobne vsrkati jod. Poleg tega ščitnica nadzira, kako hitro telesu uspe izrabiti energijo in ustvarjati beljakovine, nadzira pa tudi odziv telesa na druge hormone. Jod je bistvenega pomena za tvorbo ščitničnih hormonov in delovanje ščitnice. Z jodom in posebno aminokislino ščitnica tvori hormona T3 in T4, pomembna za presnovo v vsem našem telesu. Vsaka celica je namreč odvisna od delovanja ščitnice. Zato ni presenetljivo, da napačno delovanje te žleze povzroča tako številne raznovrstne težave, od telesnih do duševnih. Še danes se namreč dogaja, da bolnike, ki imajo težave s ščitnico, zdravijo na psihiatričnih klinikah.

Simptomi slabega delovanja ščitnice

Najpogostejša težava ščitnice je hipotiroidizem ali stanje zmanjšane proizvodnje, izločanja in delovanja ščitničnih hormonov. Simptomi slabega delovanja ščitnice se lahko kažejo kot zaspanost, kronična utrujenost, zaprtje in povečanje telesne teže. Poleg hipotiroidizma se pojavi tudi hipertiroidizem, stanje povečane aktivnosti ščitnice, ki povzroča čezmerno izločanje hormona. Najpogostejši znaki hipertiroidizma so šibkost, utrujenost, nepravilen srčni utrip, driska, izguba las in hujšanje. Hipotiroidizem in hipertiroidizem spremljajo številni simptomi, ki so povezani tako z duševnim kot tudi telesnim zdravjem. Značilni so tudi občutek strahu, povišan srčni utrip, težave s spanjem, depresija, povečana občutljivost za mraz, suhi lasje in koža ter bolečine v mišicah.

Posledica povečane človekove želje po nadzorovanju svojega okolja

Težave s ščitnico se večinoma pojavijo kot posledica povečane človekove želje po nadzorovanju svojega okolja in kot posledica njegovega poskusa, da bi »odločno« obvladoval razmere, izhajajoče iz odnosov z ljudmi, ki so nam najbližje, zlasti in predvsem z ljubljeno osebo nasprotnega spola. Težave s ščitnico imajo pogosteje ljudje, ki so preveč ljubosumni, občutljivi, takšni, ki so zlahka užaljeni, in zelo ambiciozne osebe. Travmatične razmere, ki nastanejo v odnosu do bližnjega, povzročajo močno odvisnost od odnosov, ki jih ljudje pojmujemo kot osnovno obliko človekove sreče. Stopnja zavračanja teh travmatičnih okoliščin in zavajanje samega sebe z nerealnimi odnosi sta odvisna od osebnosti vsakega posameznika. Pri nekaterih slabi odnosi povzročajo povišan krvni tlak, pri drugih – po izbruhih jeze in besa – lahko začne slabiti celo vid, pride tudi do možganskih kapi, pri tretjih se pojavijo težave s ščitnico. A bistvo vseh težav je isto: zavračanje bolečine in neizpolnjene želje v osebnih odnosih.

Pomembnost žleze slinavke

Vsa naša čutila in občutki so nekako povezani z našimi žlezami. Vsak naš miselni proces spremljajo globoki občutki. Kaj se dogaja, ko mislimo na nekoga, ki ga ljubimo? Ko pogrešamo ljubljeno osebo, se samodejno vklopi naša žleza slinavka. To je mehanizem, ki v našem telesu deluje že več kot tisoč let. Pri stiku z zunanjim svetom se vključi ščitnica, potem pa še žleza slinavka. Celo danes, po vseh teh stoletjih, se pri vsakem stiku z zunanjim svetom aktivirajo ustne žleze, ki sprožajo slino v ustih. Pomembnejša ko je za nas oseba ali neki dogodek, več sline izloča žleza. Zato ljudem, ki so zelo ljubosumni, pogosteje izpadajo zobje, slabše vidijo, tudi njihov sluh je poškodovan. Vse to je posledica evolucije žlez, ki ustvarjajo slino. Ščitnica nam s tem, ko nadzira vsako stanje, pomaga uresničiti naše želje. Pri tem lahko naletimo na ovire oziroma nam zunanje okoliščine ne omogočajo uresničitve želja; bolj ko se temu upiramo in ne sprejemamo položaja, burneje bo naša ščitnica odreagirala in povečevala svojo aktivnost. Takšna nenadzorovana eksplozija energije utegne biti nevarna za naš organizem. S tem ko se trudimo zmagati za vsako ceno, tudi če rinemo z glavo skozi zid, ne povzročamo sebi bolečine samo na zunaj, temveč poškodujemo tudi svojo občutljivo notranjost.

Včasih nekatera vrata za nas ostanejo zaprta

Ne glede na to, koliko se trudimo, kdaj pa kdaj ne pridemo do cilja. Nekatera vrata so za nas zaprta, in takrat moramo to preprosto sprejeti. Ne moremo vedno zmagati. Včasih je treba ubrati drugačno pot od tiste, ki smo si jo začrtali. Lahko bi rekli, da nam tokrat usoda ni bila naklonjena. Čeprav kdaj na zunaj sprejmemo neuspeh – kajti tudi to se dogaja v življenju in zoper to ne moremo storiti ničesar –, se lahko zgodi, da se globoko v sebi s tem porazom vendarle nismo sprijaznili. Še vedno se nezavedno bojujemo s tem in pri tem porabljamo veliko življenjske energije. Težava se najprej pojavi v naši žlezi, ki je nekakšen energijski organ, potem pa te težave tudi fizično občutimo. Če postane hiperaktivnost ščitnice nevarna, je lahko njena aktivnost blokirana. Takrat dobimo občutek cmoka v grlu. Bolj ko hlepimo po sreči, kot jo pojmuje večina ljudi, več energije pri tem izgubljamo. Nenehen napor lahko privede do degeneracije organov, pojavijo se vozli v telesu in naš organizem se z organskimi spremembami bojuje z nenadzorovano porabo energije.

Ženske težave s ščitnico, o katerih se manj govori

Pri ženskah so težave z žlezo ščitnico najpogosteje povezane z veliko navezanostjo na ljubljenega moškega. Takrat se ženska dobesedno nalepi nanj in ni zmožna sprejeti manj, kot si je zamislila. Vozli, ki se v zadnjih letih vse pogosteje pojavljajo na ščitnici pri ženskah, pričajo, da ženske namesto ljubezni velikokrat čutimo le ogromen naval strasti in posesivnost. Velikokrat smo razočarane, ko naša ljubezenska pričakovanja niso izpolnjena. Prevelika pričakovanja, da nas bo moški osrečil, pa lahko postopoma privedejo tudi do ginekoloških težav, predvsem pa poškodujejo delovanje ščitnice.

Eden od pomembnih dejavnikov, ki lahko človeka vržejo iz ravnotežja in nas posledično pripeljejo do nastanka bolezni, so naši otroci, sploh če so problematični in se ne znajdejo v življenju. Če svojega otroka nismo naučili, da se prilagaja življenju in ne nasprotno, potem bomo v obdobjih, ko bo našega otroka »metalo« in bodo ob tem čutili psihične bolečine, nenehno porabljali energijo, da rešimo svojega otroka. Tudi takšne psihične obremenitve lahko privedejo do hormonskih sprememb. Na ravni energijskega polja lahko pogosto vidimo, kako so otroci z nevidnimi nitmi povezani z našo žlezo ščitnico. Starši se počutimo odgovorne, če se otrok ni sposoben spoprijeti z življenjskimi ovirami. To pomeni, da se nam vrača naša nepravilna vzgoja, kako naj otroci ravnajo v različnih življenjskih okoliščinah. Ko je otrok majhen, so te nitke skoraj nevidne, ko pa otroci vstopijo v obdobje spolne zrelosti in njihovi napačni odzivi začnejo najedati njihovo otroštvo, takrat se tudi pri starših pojavijo razni bolezenski znaki. In najpogosteje je na udaru prav ščitnica.

Simptomi slabega delovanja ščitnice (hipotiroidizem) se lahko kažejo kot zaspanost, kronična utrujenost, zaprtje in povečanje telesne teže.

Poleg hipotiroidizma se pojavi tudi hipertiroidizem, stanje povečane aktivnosti ščitnice, ki povzroča čezmerno izločanje hormona. Najpogostejši znaki so šibkost, utrujenost, nepravilen srčni utrip, driska, izguba las in hujšanje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

BZ
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju!