TAko se prenašajo bakterije

Ali veste, da so dlani najbolj umazan del telesa

Mare Koren
26. 2. 2023, 19.24
Posodobljeno: 26. 2. 2023, 20.23
Deli članek:

Čeprav so roke najpripravnejše orodje našega telesa, vendarle obstajajo predeli, ki se jih z rokami ne bi smeli dotikati. Tudi če si roke redno temeljito umivate, so vedno znova izpostavljene bacilom in bakterijam, saj so najbolj v stiku z »nečistim« okoljem.

dreamstime
/

Obraz 

To ne more biti res, boste rekli. Kako pa naj si drugače umijem obraz kot z rokami? Za umivanje obraza in nanašanje kozmetike so sicer roke primerne, a to je tudi vse, kar z njimi na obrazu lahko počnemo. Vsega drugega se preprosto izogibajte. Izogibajte se stiskanja mozoljev, izogibajte se dotikanja obraza … Kakršenkoli nepotreben stik umazanih rok s kožo na obrazu lahko pripelje do bolezni ali izbruha neželenih mozoljev. Na površini naših prstov so namreč telesu lastna olja, ki pri dotikanju obraza zamašijo pore in posledično povzročijo mozolje. Če imate okrog ust pikice, je to že znak, da se preveč dotikate svojega obraza. S prepogostim dotikanjem predela okrog ust tja zanesete bakterije, ki lahko povzročijo tudi vnetja.

Zadnjica 

Morda se zdi nekoliko nepotrebno to poudarjati, a naše dlani in zadnjica naj bodo v stiku zgolj pri brisanju in umivanju. Kakršenkoli drug stik, iz kakršnihkoli razlogov, je že lahko izjemno nevaren, saj se na zadnjiku zadržujejo bakterije, ki lahko s prenosom prek rok, s katerimi se dotikamo skoraj vsega, povzročijo resne zdravstvene težave in okužbe. Žal številne raziskave kažejo, da si še vedno veliko ljudi po uporabi javnih sanitarij ali domačega stranišča ne umije rok s toplo vodo in milom. Število ljudi, ki to počnejo, sicer zadnja leta narašča, a je še vedno veliko preveč takšnih, ki brez slabe vesti širijo viruse in bakterije. Če se torej iz kakršnegakoli razloga morate dotakniti svoje zadnjice, si takoj po tem temeljito umijte roke.

Ušesni kanal 

Tako kot si ušes praviloma ne bi smeli čistiti z vatiranimi paličicami, vanje ne bi smeli potiskati prstov, kadar čutimo srbenje. Zakaj? Ker v ušesa pravzaprav ne bi smeli potiskati ničesar. Koža v ušesnem kanalu je namreč precej tanka in kakršnokoli draženje, bodisi s prstom bodisi s predmetom (pa naj bo ta še tako mehak in prefinjen, kot je vatirana paličica), lahko povzroči drobne praske ali raztrganine. Te so lahko precej nevarne, saj so ušesa eden najbolj občutljivih delov telesa in precej dovzetna za vnetja. Če pa se v te drobne poškodbe tanke kože ujamejo še bakterije z naših prstov, stvar lahko postane precej neprijetna in nevarna. Če vas v notranjosti ušes nenehno srbi, ne preizkušajte raznih domačih zdravil in ukrepov, ampak obiščite otorinolaringologa, ki bo znal najti rešitev za vašo težavo.

Oči 

Tudi pri očeh veljata zgolj dve izjemi, kar zadeva dotikanje z rokami: kadar v oči vstavljate leče oziroma iz njih izpirate tujek. Sicer pa so oči izjemno občutljiv del telesa, zato se jih v drugih primerih nikar ne dotikajte z rokami. Bacili namreč vanje zaidejo z lahkoto. Samo pomislite, kolikokrat se je že v vaših očeh povsem nepričakovano znašel tujek. Oko je precej občutljivo za okužbe, ki so lahko blažje, kot je pordečitev očesa, ali hujše, kot je resna infekcija. Vnetje očesne veznice (konjunktivitis) je denimo ena od neposrednih posledic prenosa virusa ali bakterij v oko. Oči so že same po sebi zelo občutljive in prav tako koža okoli njih, zato je najbolje, da se jih čim manj dotikamo – tudi če nas zelo srbijo. Upoštevajte pravilo, da se jih ne dotikamo in jih ne mencamo.

Usta 

Če »želite zboleti«, potem je najbolj zanesljiv način ta, da se z rokami, potem ko ste se dotikali javno izpostavljene površine, dotaknete svojih ust ali sežete vanje. Dokazano je, da kar tretjina vseh okužb nastopi zaradi prenosa bacilov z rok na usta. Po britanski raziskavi sodeč, ljudje v službi, kadar nam je dolgčas, roke k ustom ponesemo v povprečju kar 23-krat na uro. Kadar smo zaposleni, pa kar šestkrat. Sicer pa se najpogosteje dotikamo ust med branjem ali pisanjem. Torej to počnemo neverjetno pogosto, kar je tudi eden najpogostejših vzrokov, da zbolimo. Če pa v sebi nosite še virus herpes simpleks, z dotikanjem tvegate nov izbruh herpesa na ustnici.

Notranjost nosu 

Vrtanja po nosu bi nas morali odvaditi že v zgodnji mladosti, a kadar v nosu kaj močno zasrbi, ga ni junaka, ki ne bi s prstom segel vanj in podrgnil po tistem mestu. Raziskava, ki so jo opravili leta 2006, je razkrila, da ljudje, ki redno vtikajo prste v nos, kar za polovico pogosteje zbolevajo za okužbami, ki jih povzročajo stafilokoki. Izsledki nedavne raziskave, ki so jih objavili v mesečniku European Respiratory Journal, pa so razkrili, da vrtanje po nosu omogoča širjenje nevarne bakterije, ki povzroča pljučnico. Ugotovili so, da se bakterija najlažje širi z vrtanjem in praskanjem po nosu, in sicer zaide z rok na nos, ta prenos pa je veliko verjetnejši kot prek vdihovanja okuženega zraka.

Koža pod nohti 

Če si že nekaj časa niste postrigli nohtov ali radi nosite veliko ročnega nakita, ste še toliko bolj obdani z raznimi bakterijami in drugimi mikroskopskimi grožnjami, ki se skrivajo v gubah vaših dlani. In če so roke tako zelo izpostavljene bakterijam, je seveda logično, da se najbolj občutljivih predelov naših teles z njimi ni priporočljivo dotikati. Da bi se izognili okužbam, bi morali nohte striči na dolžino največ dva milimetra, pravijo strokovnjaki. To je namreč dolžina nohta, pri kateri kožo pod njim še lahko očistimo in se tako znebimo bacilov, ki se sicer tam radi zadržujejo. Pri kratkih nohtih lahko nečistoče pod njimi odstranimo z vodo ali mehko krtačko. Kadar moramo nečistočo zaradi dolžine nohta odstranjevati z raznim orodjem za čiščenje, že lahko poškodujemo kožo pod nohtom, kar vodi v okužbe in celo glivična obolenja, v nekaterih primerih pa lahko zaradi poškodb in okužb noht na določenem mestu celo odstopi od tkiva pod njim.