Zdravje

Zima je do kože resnično neprijazna, zaščitite jo!

Mare Koren
4. 2. 2023, 20.03
Posodobljeno: 5. 2. 2023, 07.26
Deli članek:

Vam mraz izsuši kožo, razpoka ustnice, dobite trdo kožo na petah in občutite še kup drugih nevšečnosti (zategovanje, zbadanje, pokanje kože ob nohtih), ki spremljajo ekstremno nizke temperature?

facebook

Zima je do kože in las najmanj prijazen letni čas. V zraku je manj vlage, naravna olja, ki so sicer prisotna v koži, pa odpihne veter. Ko končno pridemo v topel prostor, nam kožo dodatno izsuši centralna kurjava. Tako nas vse zateguje in peče, najbolj pa trpijo tisti, ki imajo že sicer suho kožo, saj se pri njih rada razvijejo vnetja in pojavijo ekcemi. Kaj storiti? Najpomembnejše je, da se držimo pravilnega negovalnega postopka.

Ko pretijo ozebline

Ste strastna smučarka ali smučar, ki veliko časa preživi na prostranih belih strminah? Da se vaša koža na mrazu in vetru ne bo spremenila v smirkov papir, jo primerno zaščitite. Predvsem na izpostavljene dele nanesite debelo plast bogate kreme, pomaga pa tudi uporaba svetlinovega olja; resda se to slabše vpija, vendar ustvari odličen ščit pred vetrom. Ne pozabite niti na mehansko zaščito pred mrazom – smučarsko masko ali šal, kapo, rokavice. Tako se boste zlahka izognili omrzlinam.

UV-zaščita

Čeprav sonce pozimi ni tako intenzivno kot julija, je vseeno močno in prav tako lahko povzroči nastanek opeklin. V trgovini poiščite izdelek, ki zagotavlja širok spekter zaščite (zoper žarke UVA in UVB), s filtrom SPF najmanj 15. Poseben zaščitni izdelek kupite tudi za obraz. Nanesite ga na kožo pred nanosom dnevne kreme in šele nato nadaljujte običajno lepotilno rutino.

Ne bodite žejni

Morda hladne pijače niso prava zimska izbira, vendar je zelo pomembno, da tudi v zimskih mesecih poskrbite za dobro hidracijo telesa. Če radi pijete vročo čokolado in kavo, se vaši koži bolj slabo piše, velik kozarec vode ali skodelica čaja pa dela lepotne čudeže. Kožo navlažita od znotraj, da je videti zdrava in sijoča.

Smuti za hidracijo

V električnem mešalniku do gladkega zmešajte tri decilitre mandljevega mleka, eno skodelico borovnic, eno žlico jagod asaj v prahu in eno žlico javorjevega sirupa. Popijte zjutraj na tešče.

Piling 

Ker je koža pozimi bolj suha in luskasta, jo je treba redno negovati z luščilnimi sredstvi, ki z nje odstranijo odmrle celice in pospešijo obnavljanje. 

Redna UV-zaščita

Čeprav sonce ni tako intenzivno kot julija, je še vedno močno in prav tako lahko povzroči nastanek opeklin.