Zdravje

Glivice lahko preženete z alkoholnim kisom

Mare Koren
4. 2. 2023, 18.02
Posodobljeno: 4. 2. 2023, 20.39
Deli članek:

Pozimi precej pogosto obiskujemo termalna kopališča, bazenske komplekse in savne, posledično pa se poveča možnost okužbe z nadležnimi glivicami. Se znate spoprijeti z njimi na naraven način?

Dreamstime
Pri glivicah bržkone ne bo šlo brez zdravnika.

Pojav glivic na nogah in nohtih je pogostejši, kadar nosimo topla zimska obuvala, na primer škornje, v katerih je tudi več vlage. Še nekaj več možnosti za prenos in okužbo je na javnih kopališčih in v savnah, ki so lahko zaradi neprimerne higiene idealno gojišče glivic. Če se te pojavijo na stopalih, to občutimo kot nenehno srbenje, prizadeto mesto je rdeče, po navadi posejano z mehurčki. Glivic na nohtih ne opazimo takoj. Da je noht okužen, opazimo šele, ko se na njem začne pojavljati bel ali rumen madež. Če glivic ne odstranimo pravočasno, se noht zadebeli in v najslabšem primeru odpade. Da teh skrajnih posledic ne bi bilo, smo izbrskali nekaj nenavadnih receptov za pripravke, s katerimi boste glivice hitro odpravili.

Ustna vodica in alkoholni kis

Ustne vodice v večini primerov vsebujejo timol in mentol, ki delujeta protiglivično, kis pa ustvari neprijetno okolje za razrast glivic. Če so se glivice na vaših stopalih že pojavile, navedeni sestavini zmešajte v enakem razmerju, dolijte nekaj tople vode in noge v mešanici namakajte od 45 do 60 minut na dan, dokler glivice ne izginejo.

Eterično olje čajevca in origana

To je še en odličen pripravek, ki bo hitro opravil z glivicami tako na nogah kot na nohtih. Olje čajevca se pogosto uporablja pri zdravljenju različnih kožnih bolezni in izpuščajev. Nepogrešljivo je tudi pri glivičnih infekcijah. Olje origana vsebuje timol, ki je znan po svojih protiglivičnih učinkih. Eterični olji zmešajte v razmerju 1:1 in nanesite nekaj kapljic mešanice na prizadete predele vsaj dvakrat na dan. Težave bodo hitro izginile.

Eterično olje cimeta

Ljudje z glivicami se pogosto počutijo zaznamovane in se svojih stopal sramujejo. Seveda si želijo čim hitrejše in ugodne rešitve, ki bi odpravila to težavo. Cimet je odlično sredstvo v boju z glivicami, zato vam bo v veliko pomoč tudi cimetova kopel za noge. Strokovnjaki priporočajo eterično olje iz cimetovih lističev, ki ga lahko nakapljate na prizadeti predel nohta, dvakrat na dan. S kopeljo in eteričnim oljem boste hitro odpravili nadležno srbečo nadlogo.

Propolis

Propolis je izjemno močno protiglivično zdravilo. Nekaj kapljic propolisa nakapljajte po okuženem nohtu. Na nohtu bo ustvaril rjavo smolnato oblogo in preprečil nastanek morebitnih novih bakterijskih okužb.

Naravni pripravki 

Naravno učinkovita sredstva v boju proti glivicam so kisli obkladki, propolis, obkladki iz gline, smrekova smola …

dreamstime
Propolis lahko kupimo v čisti obliki, obogatenega z izvlečki zdravilnih zelišč, v obliki razpršil, pastil, kapsul, mazil, kapljic…