Ni vsa predelana hrana slaba

Nova študija: to industrijsko živilo lahko poveča tveganje za raka

E. J.
1. 2. 2023, 13.30
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 13.52
Deli članek:

Kakšna je, če je, povezava med industrijsko predelanimi živili in rakom? 10 let trajajoča študija je spremljala ljudi, ki so uživali ultra predelano hrana (UFP) in podala zanimive zaključke.

Profimedia
Ker ljudje pojemo preveč ultra predelane hrane, so znanstvenika zdaj pozvali, da bi takšna hrana morala na embalaži imeti opozorilno nalepko.

Industrijsko predelana živila, kot so sladoled, mesnine, prigrizki in kruh, so že dolgo znana kot manj zdrava od vsega, kar lahko pripravite v lastni kuhinji, in znanstveniki zdaj menijo, da bi lahko kemikalije, barvila, sladila in konzervansi v njih povečali tveganje za raka, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Študija, ki sta jo financirala Cancer Research UK in Svetovni sklad za raziskave raka, nakazuje, da bi lahko obstajala povezava med industrijsko predelano hrano in povečanim tveganjem za različne vrste raka. Ekipa z Imperial Collegea v Londonu, ki je vodila študijo, je ugotovila, da povezave ni mogoče dokazati, saj temelji na opazovanjih, torej da si ljudje zapomnijo, kaj so jedli. Vendar pa so povedali, da ljudje v Združenem kraljestvu, kjer je bila raziskava izvedena, jedo preveč predelane hrane in pozvali k opozorilnim nalepkam na sprednji strani embalaže.

Industrijsko predelana živila vsebujejo sestavine, ki jih ljudje običajno ne dodajajo pri kuhanju doma. Ti dodatki lahko vključujejo kemikalije, barvila, sladila in konzervanse za podaljšanje roka uporabnosti. Predelana živila, ki se najpogosteje uživajo v Združenem kraljestvu, so kupljeni kruh, pripravljeni obroki, različni kosmiči za zajtrk, predelano meso, sladkarije in kupljeni piškoti, pecivo in torte.

Profimedia
Večje uživanje industrijsko predelane hrane je povezano z večjim tveganjem za nastanek raka nasploh, še posebej raka jajčnikov in možganov.
"Ni vsaka predelana hrana slaba"

Ni pa vsaka predelana hrana slaba. Nacionalna zdravstvena služba Združenega kraljestva (NHS) na primer pravi, da je treba nekatera živila predelati, da so varna, na primer mleko, ki ga je treba pasterizirati, da odstranimo bakterije. Prejšnje študije so pokazale povezavo med predelano hrano in boleznimi srca, pa tudi debelostjo in sladkorno boleznijo tipa 2.

V novi študiji, objavljeni v eClinicalMedicine, je ekipa uporabila podatke iz UK Biobank, da bi preučila prehrano 197.426 ljudi, starih od 40 do 69 let. Njihovo zdravje so spremljali desetletje, analizirali pa so tudi tveganje, da zbolijo za rakom ali umrejo zaradi njega.

Študija je pokazala, da je večje uživanje industrijsko predelane hrane povezano z večjim tveganjem za nastanek raka nasploh, še posebej raka jajčnikov in možganov. Povezan je tudi s povečanim tveganjem smrti zaradi raka, zlasti raka jajčnikov in dojke.

Profimedia
Za vsakih 10 odstotkov povečanja ultra-predelane hrane (UPF) v prehrani posameznika je prišlo do 2-odstotnega povečanja tveganja za raka na splošno in kar 19-odstotnega povečanja tveganja za raka na jajčnikih.
"Za vsakih 10 odstotkov povečanja deleža ultra predelane hrane (UPF) v vaši prehrani je 2% večje tveganje za raka."

Znanstveniki so ugotovili, da je za vsakih 10 odstotkov povečanja ultra-predelane hrane (UPF) v prehrani posameznika prišlo do 2-odstotnega povečanja tveganja za raka na splošno in 19-odstotnega povečanja tveganja za raka na jajčnikih.

Torej, na primer, če je nekdo v svoji prehrani imel nič UPF, se je njegovo tveganje povečalo za vsakih 10 odstotkov povečane porabe. Vsako 10-odstotno povečanje je bilo povezano tudi s 6-odstotnim povečanim tveganjem smrti zaradi raka, 16-odstotnim povečanim tveganjem za raka dojke in 30-odstotnim povečanim tveganjem za raka na jajčnikih.

Te povezave so bile potrjene tudi po upoštevanju dejavnikov, ki lahko spremenijo rezultate, kot sta vadba ali indeks telesne mase (ITM).
Znanstveniki so tudi ugotovili, da so ljudje, ki so imeli v svoji prehrani največ (običajno 41 odstotkov) predelane hrane, imeli 7 odstotkov večje tveganje za raka kot tisti z najmanjšim vnosom te hrane (9 odstotkov njihove prehrane).

Negativni vpliv ultra predelane hrane

Dr. Eszter Vamos, glavna avtorica študije, je dejala: "Ta študija dopolnjuje vedno več dokazov, da ima ultra predelana hrana verjetno negativne učinke na naše zdravje, vključno s tveganjem za raka. Glede na visoko raven uživanja med odraslimi in otrok v Združenem kraljestvu, ima to pomembne posledice za prihodnje zdravje." "Čeprav naša študija ne more dokazati vzročne zveze, drugi razpoložljivi dokazi kažejo, da lahko zmanjšanje ultra predelane hrane v naši prehrani zagotovi pomembne koristi za zdravje." Dodala je, da so potrebne nadaljnje raziskave za potrditev ugotovitev in razumevanje najboljših javnozdravstvenih strategij za zmanjšanje razširjene prisotnosti in škode ultrapredelane hrane v naši prehrani. 

Dr. Kiara Chang, ki je prav tako sodelovala pri študiji, je dejala, da povprečni Britanec dobi več kot polovico dnevnega vnosa energije iz ultra predelane hrane. "To je zelo pogosto in zaskrbljujoče, ker so ultra predelana živila narejena iz industrijsko pridobljenih sestavin in pogosto uporabljajo aditive za živila za prilagoditev barve, okusa, konsistence, teksture ali podaljšanje roka uporabnosti. Naša telesa se morda ne bodo odzvala na enak način na te ultra predelane sestavine in dodatki za svežo in hranljivo minimalno predelano hrano."

"Vendar pa je ultra predelana hrana povsod in se oglašuje z nizkimi cenami in privlačno embalažo za spodbujanje uživanja. To kaže, da naše živilsko okolje potrebuje nujno reformo, da zaščiti prebivalstvo pred ultra predelano hrano," pravi dr. Chang.

Opozorilni znaki

"Potrebujemo jasna opozorila na sprednji strani embalaže za ultra-predelana živila, da bi potrošnikom pomagali pri izbiri, naš davek na sladkor pa je treba razširiti na ultra-predelane gazirane pijače, sadne in mlečne pijače ter druge ultra-predelane izdelke." Povedala je, da so gospodinjstva z nižjimi dohodki "posebej ranljiva" za poceni in nezdrave ultra-predelane industrijske izdelke ter dodala, da je treba minimalno predelane in sveže pripravljene obroke subvencionirati.

Profimedia
Predvsem kemikalije, barvila, sladila in konzervansi, ki jih vsebuje ultra predelana hrana, povečujejo tveganje za raka, piše nemška tiskovna agencija dpa.
Dr. Panagiota Mitrou, direktorica za raziskave in inovacije pri Svetovnem skladu za raziskave raka, je dejala: "Rezultati prve študije te vrste v Združenem kraljestvu so pomembni, saj gre za najobsežnejšo oceno ultra-predelane hrane in tveganja za nastanek raka. Dodaja k vedno več dokazov, ki povezujejo ta živila z rakom in drugimi zdravstvenimi stanji." Dr. Mitrou je še dejala, da bi morali ljudje omejiti uživanje "hitre hrane" in druge predelane hrane z visoko vsebnostjo maščob, škroba ali sladkorja, in dodala: "Za največjo korist priporočamo tudi, da so polnozrnate žitarice, zelenjava, sadje in stročnice glavni del vaše redne prehrane."

Vodja preventivne politike Cancer Research UK Malcolm Clark pa je dejal, da še ni dokončno ugotovljeno, ali ultra predelana hrana povzroča raka, vendar pa  lahko visokokalorična in sladka hrana povzroči povečanje telesne mase.