Ščipanje

Neizprosna bolečina, ki jo zada hrbtenica

Mare Koren
22. 1. 2023, 07.38
Deli članek:

Pozimi nas v hrbtu ščipa. Običajno zaradi nižjih temperatur in ležernega življenja. Ne iščite več izgovorov in poskrbite za gibljivost hrbtenice.

Dreamstime
3 okvare hrbtenice, ki jih morate poznati so: lordoza, kifoza in skolioza.

Nedavno je veljalo, da hrbet večinoma boli aktivne osebe s fizično napornim poklicem, na primer zidarje ali frizerje. Danes pa vemo, da je boleč hrbet tegoba zlasti sedečih poklicev, gospodinj z majhnimi otroki in polnimi rokami nakupovalnih vrečk ter tistih, ki ne poskrbijo za vsestransko gibljivost hrbtenice in moč mišic okoli nje. Od tod do kronične bolečine, ki ji pravimo lumbago, ali do akutne poškodbe je kratka pot.

Nenadne spremembe 

Med najpogostejše vzroke nenadne bolečine vzdolž hrbtenice spadajo nenadne spremembe v obhrbteničnih mišicah, ki dajejo kostem oporo, denimo nateg, ko dvigujete majhnega otroka, ali poškodba oziroma preobremenjenost zaradi nošenja težke vrečke v eni roki. Oboje ima veliko opraviti z vzdržljivostjo hrbtenice. Močnejši je hrbet, lažje prenese nenaravne gibe. Na srečo so te bolečine prehodne in posebni ukrepi niso potrebni. Seveda so vzrok za bolečino tudi spremembe hrbtenice, ki so po navadi posledica obrabe. Najhitreje se obrabijo medvretenčne ploščice, čas pa najeda tudi telesa vretenc in medvretenčne sklepe. Posledica so lahko zdrsi medvretenčnih ploščic ter zadebelitve kostnine in vezivnega tkiva. Takšne zadebelitve vodijo v stenozo. Zaradi obrabe hrbtenice se lahko pojavi tudi pritisk na hrbtenjačo ali živčne korenine, ki izhajajo iz hrbtenice, kar vodi v dolgotrajne, kronične težave.

Zdrs medvretenčnih ploščic

To je najpogostejši vzrok za nenadne bolečine v križu. Pritisk na živčni koren povzroči hujšo bolečino vzdolž noge, pravimo ji tudi išias. Zanimivo je, da lahko ob išiasu zaradi izrazite povezanosti živčnih končičev v hrbtenici z drugimi deli telesa izgubimo občutek za dotik in občutimo slabšo moč nekaterih mišic noge. Takšne težave se lahko pojavijo tudi v roki, če utrpimo zdrs medvretenčne ploščice v vratu.

Stenoza

Zožitev ledvenega dela kanala oziroma stenoza spada med najpogostejše vzroke hujše bolečine. Pri stenozi križnega dela nas začne boleti vzdolž obeh nog in pogosto se bolečina pojavi šele po nekaj prehojenih kilometrih. Po navadi jo spremlja mravljinčenje v nogah, pozneje pa tudi slabši občutek za dotik in slabša moč nog. Stenoza vratnega dela hrbtenice pa se kaže v zmanjšani moči mišic rok in nog.