Zdravje

Ali vas muči »dvojna brada« v ogledalu?

Zoran Franc
20. 9. 2022, 11.20
Posodobljeno: 20. 9. 2022, 11.20
Deli članek:

Eden izmed najbolj izpostavljenih delov telesa je obraz, za katerega si običajno želimo, da se z leti ne bi spreminjal je zagotovo podbradek.

Osebni arhiv
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra.

O tem, kako ohraniti čvrst vrat in se izogniti podbradku, smo se pogovarjali z Lauro Sardinšek, magistrico kozmetike, diplomirano kozmetičarko in diplomirano medicinsko sestro.

Procesi staranja in učinki gravitacije se pojavijo na vseh delih obraza in tudi spodaj – na podbradku. Pri negi in pomlajevanju pogosto pozabimo na pomladitev prav tega. V sodobnem času obstaja več nekirurških in kirurških načinov, s katerimi se lahko motečega podbradka znebimo ali pa ga vsaj opazno zmanjšamo, oblikujemo vrat, koži pa povrnemo napetost in sijaj.

Laura, zakaj se pojavi podbradek?

Podbradek, ali kot ga mnogi poimenujejo – »dvojna brada«, se običajno pojavi zaradi kopičenja maščobe pod spodnjo čeljustjo. Zaradi procesov staranja vezivno tkivo popušča, pridružen pa je lahko tudi slabši pretok limfe. Najpogostejša vzroka za pojav sta čezmerna telesna teža in starost. Podbradek sicer ni izključno težava ljudi, ki se bojujejo s čezmerno telesno težo, lahko je tudi posledica genetske predispozicije oziroma nagnjenosti h kopičenju maščobe v tem predelu. Poleg tega koža z leti zgublja elastičnost, je vse bolj ohlapna, tonus pa izgubijo tudi mišice, ki postanejo bolj izbočene in povešene.

Morda nevede še pripomoremo k nastanku podbradka?

Poleg naštetega pripomore k neestetskemu videzu pogosta uporaba mobilnih telefonov, saj dolgotrajno sklanjanje glave vpliva na gubanje kože pa tudi skrajša vratne mišice in potegne čeljust navzdol, zato je koža še bolj ohlapna in povešena.

Kakšno je vaše mnenje o preparatih na tržišču, ki naj bi zmanjšali podbradek?

Na tržišču so na voljo številne negovalne kreme, ki obljubljajo mladostno čvrstost vratu in podbradka, a so običajno manj učinkovite, saj ne morejo vplivati na globlje strukture, ki so podlaga in anatomski vzrok povešanja. Kljub temu pa ni razloga, da bi se s povešenim podbradkom kar sprijaznili, saj obstajajo tudi zelo učinkoviti načini, kako ga vidno zmanjšati ali celo odpraviti.

Laura Sardinšek
Procesi staranja in učinki gravitacije se pojavijo na vseh delih obraza.

Kaj bi priporočili pri odpravi podbradka?

Vsekakor je smiselno, da se odprave lotimo stopenjsko in na način, ki je primeren glede na specifično stanje podbradka. Vedno je dobro najprej izkoristiti neinvazivne metode. Nekatere lahko izvajamo tudi doma (na primer vaje za učvrstitev mišic), če pa ne zadostujejo, preidemo na bolj invazivne in specifične, ki so običajno bolj učinkovite, a zahtevajo tudi daljše okrevanje in zato primerno pripravo na poseg. Pomembno je vplivati na vse skupine struktur, ki sestavljajo podbradek – na mišice, podporno tkivo in podkožno maščevje.

Laura, hvala za pogovor, naslednjič pa razkrijemo metode, s katerimi bomo podbradek tako rekoč izgubili.