Zdravje

Nikamor več brez čelade

Oglasno sporočilo / Revija Jana
13. 9. 2022, 09.47
Deli članek:

Dan, ki vse spremeni

Nikoli ne bom pozabila tistega dne. Oče me je poklical k sebi, se prepričal, da naju mlajša sestra ne sliši in mi povedal, da je mama nezavestna in da so jo z rešilcem ravnokar pripeljali v bolnišnico. Počena lobanja, notranje krvavitve, kompliciran zlom roke. Še danes ne vemo točno, kaj se je zgodilo. Vemo pa, da je bila mami tistega dne, tako kot takrat vsak dan, na kolesu. Brez čelade. V nekem križišču je padla čez kolo in z glavo udarila v rob pločnika. Ne spomni se, zakaj in kako.

Lahko bi preprosto napisali članek o tem, kako pomembna je varnost v prometu in sploh na kolesu. A takšni članki in opozorila se nas pogosto ne primejo. So neke oddaljene zgodbe, s katerimi se ne povežemo. Tudi moja mama je bila prepričana, da se njej kaj takšnega ne more zgoditi, da je na kolesu dovolj previdna in ima hitre reakcije. Dokler se ni pripetil tisti dan, dvajset let nazaj. Imela je srečo. Neverjetno srečo. Celo noč smo trepetali, ali bo preživela ali ne, njeno življenje je namreč viselo na nitki. Če bi nosila čelado, bi ji bila prihranjena marsikatera muka, predvsem pa dolgotrajno okrevanje. Izgubila je voh in okus, tudi kakšen spomin iz takratnega obdobja ji občasno malce ponagaja, a je živa. Po čudežu, so takrat komentirali zdravniki na intenzivni negi. Žal se nas preveč začne zavedati, kako pomembna je varnost na kolesu šele takrat, ko se pripeti kaj hudega. Se zavedamo, kaj vse je potrebno za varnost na kolesu?

Nikamor brez čelade

Nesrečnih nezgod kolesarjev poznamo kar precej, nekatere med njimi so prav neverjetne: od tistih bolj pogostih, ko pri spustu po hribu naletiš na makadam ali kamenčke na cesti, ki kolesarje prekucnejo na tla kot bi rekel keks, do nepričakovanih srečanj v mestnih križiščih in celo napada kanje na kolesarja. Slednjem pripetljaju ne bi niti sami verjeli, če ne bi na lastne oči videli odtisov ptičjih krempljev v čeladi. Začuden kolesar je mislil, da mu je na glavo padla veja, ko pa se je obrnil, da bi pogledal, je videl veliko ptico, ki je malo prej odletela iz njegove glave. Kar bi lahko bilo veliko bolj tragično, če kolesar ne bi nosil čelade. Kar hočemo reči je: ko ste na kolesu, pričakujte nepričakovano. Predvsem pa nosite čelado. Vedno.


Slušalke pustite doma

Lepo je videti vedno več kolesarjev na cesti, ki se zavedajo, da so na dveh kolesih veliko bolj prijazni do okolja in navsezadnje tudi do sebe. Hkrati pa je popularnost kolesarjenja poskrbela za cel kup navad, ki na kolo nikakor ne sodijo. Res je, ob bogati ponudbi koles, za vožnjo po mestu in v službo ne rabimo kolesarskih oblačil, lahko se lepo oblečemo in razvijamo svojevrstno kolesarsko modo. Nič narobe s tem. Zelo zgrešen pa je trend, da se na kolesu preko slušalk posluša glasbo. To nas povsem izolira od preostalega prometa, zato smo manj oprezni na morebitno nevarnost, ki bi se ji brez slušalk lahko v veliko večji verjetnosti izognili. Ne, slušalke in kolo nikakor ne sodijo skupaj.

Nespametno telefoniranje

V dobi večopravilnosti se nam zdi naravnost genialno, da med vožnjo s kolesom opravimo še kakšen klic. A s tem izgubimo vso pozornost, kaj se dogaja okoli nas. Zgolj ena nesrečna sekunda je lahko dovolj, da bomo svoj klic na kolesu za vedno obžalovali. Raje kot na odgovarjanje na sporočila in klice se osredotočimo na vožnjo po pravilnem pasu (nikoli ne kolesarite po nasprotni smeri!) ter vedno nakažite smer svoje vožnje z roko pri zavijanju.
Lahko se pritožujemo, da se avtomobilisti požvižgajo na nas, kar je pogosto tudi res, zato moramo biti toliko bolj previdni in nikoli računati na to, da nas v prometu čuvajo drugi. Vendar pa statistika opozarja še na drug vidik: kar šestdeset odstotkov nesreč, v katerih so udeleženi, povzročijo kolesarji sami, tretjina jih vozi brez čelade.

Ohranite fokus

Prodaja koles se je po nekaterih ocenah povečala za štirideset odstotkov, kar v konkretni številki pomeni, da je letos na cesti približno sto tisoč kolesarjev več. Imejmo to v mislih, kadar sedemo za volan. Ko parkiramo bočno, preverimo, ali se nam bliža kolesar, preden v ihti odpremo vrata. Na kolesu pa se zavedajmo, da je naša prva skrb varna vožnja. Ne to, ali ima naš psiček, ki ga vozimo zraven v košari, za podlago dovolj debelo odejo.

OKVIR: Roke spadajo za krmilo.

Za nekaj koristnih napotkov za varno vožnjo s kolesom smo prosili Barbaro Felzer iz trgovine Kolesa NewBike. Ta svetuje: »Pri nas imamo med drugimi v ponudbi električna kolesa znamke Puch, ki so odlična izbira za mestno vožnjo, saj na njih sedimo zravnano z dvignjeno glavo, kar je najvarnejša pozicija, iz katere lahko bolj pregledno spremljamo promet. Puch kolesa so narejena za transport, imajo prtljažnik, kamor se namestijo torbe ali košare, kjer shranimo stvari med tem, ko kolesarimo. Varno kolesarjenje je kolesarjenje, kjer nobene stvari nimamo v rokah ali poveznjene preko ramena ali krmila... torej smo samo kolesar, svoboden kolesar. Vse je shranjeno v zato primernih torbah, košarah, pritrjenih na krmilo ali prtljažnik.«