Četrtina brez ginekologa

Ginekologi: preobremenjeni in tik pred upokojitvijo, kaj čaka Slovenke?

E. J.
18. 8. 2022, 15.35
Posodobljeno: 18. 8. 2022, 17.45
Deli članek:

Pred časom je precej zanimanja vzbudila spletna debata, kjer se je mati najstnice pritožila, da je želela najstniško hči naročiti pri ginekologu na prvi pregled, vendar je dobila datum pregleda šele čez leto dni; druga je zapisala, da že skoraj 4 leta ni bila pri ginekologu, saj ne dobi termina. Kakšno je torej stanje v ginekologiji pri nas, je čas epidemije podaljšal čakalne dobe, imamo dovolj ginekologov in ali je za prvi ginekološki pregled res takšna vrsta?

profimedia
Okoli četrtina žensk nima izbranega ginekologa; mladostnice se lahko opredelijo od 13. leta dalje, ženske od 20. leta dalje pa so vključene v zgodnji preventivni program odkrivanja predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Stanje v ginekologiji pri nas ni rožnato: ginekologi so preobremenjeni, skrb pa zbuja starostna struktura, saj v prihodnjih letih pričakujejo množično upokojevanje ginekologov in porodničarjev, že zdaj pa v nekaterih lokalnih okoljih ni mogoče najti ginekologa, ki bi jemal nove pacientke, nam je med drugim povedala Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., spec. JZ z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Med pandemijo prekinjeni preventivni pregledi

»V času prvega vala pandemije, je bilo na primarni ravni začasno prekinjeno izvajanje preventivnih pregledov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu, vendar pa so kasneje izvajalci to nadoknadili in po zadnjih podatkih Državnega programa ZORA je 3-letna pregledanost že primerljiva s pred-pandemsko ravnjo. S podatkom o tem, kako je pandemija sicer vplivala na čakalne dobe ne razpolagamo, saj se ti podatki za primarni nivo ne zbirajo,« nam je povedala dr. Mihevc Ponikvar.

profimedia
Pri nas imamo okoli 300 ginekologov in porodničarjev, vendar se jih bo velik delež v bližnji prihodnosti zaradi starostne strukture upokojil.

Preobremenjeni in nič pomlajeni

Je torej ginekologov v Sloveniji dovolj? »V Sloveniji deluje več kot 300 specialistov ginekologije in porodništva na vseh ravneh zdravstvenega varstva, na primarnem nivoju Zavod za zdravstveno zavarovanje plačuje, po podatkih iz julija 2022, 153,5 ginekološkega tima. V povprečju so timi zelo obremenjeni, saj opredeljujejo po cca. 4.500 žensk in v nekaterih lokalnih okoljih tako ni mogoče najti ginekologa, ki bi še sprejemal nove pacientke. Predvsem pa je zaskrbljujoča starostna struktura ginekologov, še posebno tistih, ki delajo na primarni ravni, saj v prihodnjih letih lahko pričakujemo množično upokojevanje specialistov ginekologije in porodništva.«

Skoraj četrtina žensk brez ginekologa?

»Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje je bilo konec julija letos nekaj več kot 688.000 žensk opredeljenih pri aktivnih ginekologih. Upoštevaje vse ženske stare 15 let in več, bi to pomenilo okoli 77 % opredeljenost. Vendar pa je potrebno upoštevati, da je med mlajšimi ženskami še precej takih, ki ginekologa še niso iskale. Večji delež neopredeljenih žensk je še med najstarejšimi prebivalkami. Opredeljenost žensk starih med 20 in 64 let je okoli 85 %,« nam je sliko s podatki predstavila dr. Mihevc Ponikvar. V Sloveniji so sicer preventivni pregledi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu predvideni na tri leta, po tem, ko je imela ženska v obdobju 12 mesecev (+/- 3 mesece) dvakrat normalen negativen bris. »Sicer so pregledi pri ginekologu odvisni od potreb, ki jih ima ženska (npr. nosečnost, kontracepcija, ginekološke težave in drugo)", še pravi dr. Mihevc Ponikvar.

profimedia
Fotografija je simbolična

Čakalne dobe odvisne od težav

Kakšna pa je čakalna doba za prvi ginekološki pregled, so čakalne dobe res lahko dolge tudi leto dni, smo jo še vprašali. »Ženske v Sloveniji imajo pravico, da si izberejo ginekologa, ki deluje na primarni ravni (ti delujejo v zdravstvenih domovih, kot zasebniki s koncesijo in tudi v okviru bolnišnic). Za preglede pri izbranem ginekologu napotnica ni potrebna. Čakalna doba pa je v veliki meri odvisna od tega, zakaj ženska potrebuje pregled pri ginekologu. Tako bo praviloma ženska, ki ima težave ali je noseča, obravnavana prej kot ženska, ki nima težav in se naroča npr. na preventivni bris materničnega vratu.
Za ginekološki pregled na sekundarni ali terciarni ravni pa ženska potrebuje napotnico, čakalne dobe pa se razlikujejo glede na vrsto težav (zapleti v nosečnosti, ginekološki raki, neplodnost, uroginekološke težave, …) in izbrane stopnje nujnosti,« je povedala in dodala, da s podatki o čakalnih dobah ne razpolagajo. Kdaj pa se lahko dekle odpravo na prvi preventivni ginekološki pregled? »Pri ginekologu na primarni ravni se mladostnice lahko opredelijo od 13. leta dalje, vendar večina ginekologa takrat še ne potrebuje. Priporočljivo je, da se mladostnica odloči za obisk ginekologa, ko načrtuje spolne odnose, da se posvetuje glede primerne zaščite pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami. Za kontracepcijsko svetovanje pri mladostnicah, ki še niso imele spolnih odnosov, sam ginekološki pregled ni potreben. Preventivni ginekološki pregledi, ki so namenjeni zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb na materničnem vratu, v okviru državnega programa ZORA, se pričnejo po 20. letu starosti.«