Zdravniki vedno dalj od pacientov

V Ljubljani ne boste več mogli poslati e-pošte svojemu zdravniku

E. J.
12. 8. 2022, 11.18
Posodobljeno: 12. 8. 2022, 15.52
Deli članek:

V Zdravstvenem domu Ljubljana so začeli uvajati Portal za paciente, prek katerega pacient dostopa do svojega zdravnika. Kot prvi so Portal za paciente začeli uporabljati v ZD Ljubljana - Šentvid že marca letos.

profimedia
E-pošte tako zdravniku ne boste mogli več poslati, jih pa boste pa še vedno lahko poklicali po telefonu ali obiskali.

Že do konca letošnjega naj bi vsi Zdravstveni domovi Ljubljana uvedli nov način elektronske komunikacije z ambulanto, to je Portal za paciente. E-pošte tako zdravniku ne boste mogli več poslati, jih pa boste pa še vedno lahko poklicali po telefonu ali obiskali. Za MMC so v  ZD Ljubljana pojasnili, da je to bolj varna komunikacija med pacientom in ambulanto družinskega zdravnika, s tem pa bi radi razbremenili zdravnike in zdravstvene delavce.

zajem zaslona ZDL
Tako izgleda prva stran Portala za paciente ZD Ljubljana.

Za kaj vse bodo pacienti in zdravniki uporabljali portal?

Če obiščemo portal za paciente, na prvi strani dobimo natančna navodila za registracijo.  Možna je z osebno registracijo ali z digitalnima potrdiloma SigenCa ali SigovCa ter s siPassom. Po opravljeni registraciji pacient vstopa v portal z dvofaktorsko avtentifikacijo. Uporabniki portala komunicirajo z ambulanto tako, da odprejo novo temo in napišejo sporočilo, ambulanta pa njihovo sporočilo prejme samodejno v zdravstvenoinformacijski sistem IRIS, kar zdravstvenim delavcem prihrani veliko časa, saj jih razbremeni administrativnega dela, pišejo na MMC. Koristi so tudi za uporabnike, torej ’paciente’, ki lahko vidijo seznam zdravil, ki so jim bila predpisana in izdajo napotnic. Prek portala bodo lahko naročali zdravila, ki jih sicer redno prejemajo in uredili kontrolne preglede pri specialistih, tam naj bi se urejali tudi bolniški listi in naročali medicinski pripomočki, se naročili na pregled k izbranemu zdravniku in na pregled krvi v laboratorijih ZD Ljubljana.

Osebni stik in telefon ostajata

V ZD Ljubljana so za MMC še povedali, da se starejši dobro spoprijemajo z digitalizacijo, nekateri tudi pooblastijo drugo osebo, da z ambulanto elektronsko komunicira v njihovem imenu, sicer pa jim seveda še vedno ostaja osebni stik in klic po telefonu.

Razpisani termini za osebno registracijo

Portal za paciente so prvi uvedli v Zdravstvenem domu Šentvid, kjer elektronska komunikacija z družinskimi zdravniki prek portala deluje od 1. junija letos. S 4. julijem so portal aktivirale tudi tamkajšnje ambulante za predšolske in šolske otroke. Nov način elektronske komunikacije z ambulanto trenutno uvajajo v ZD Bežigrad. Do konca letošnjega leta pa naj bi prehod na portal izvedle vse ambulante družinske medicine, ki delujejo v okviru ZD Ljubljana.
Za paciente, ki imajo svoje zdravnike v ZD-ju Šentvid in ZD-ju Bežigrad in bi se želeli na Portal za paciente registrirati osebno, so v obeh zdravstvenih domovih že razpisali termine, na katere se ni treba predhodno prijaviti, termini so tako v avgustu kot v septembru. Razporedi so objavljeni na spletnih straneh ZD Šentvid in ZD Bežigrad.