imate A, B, AB ali 0?

Po krvni skupini lahko predvidevamo bolezni

Mare Koren
13. 8. 2022, 14.14
Deli članek:

Nesreče, zapleti v nosečnosti, operacije in ne nazadnje nagnjenost k določenim obolenjem: v nekaterih primerih je ključno poznavanje krvne skupine.

Dreamstime
Približno 40 odstotkov Slovencev ima krvno skupino A, 38 odstotkov ima 0, 15 odstotkov jih ima krvno skupino B, skupino AB, ki velja za zelo redko, pa ima približno sedem odstotkov.

Zakaj natančno so se razvile krvne skupine, še ni jasno. Odločilno vlogo ima pri tem najverjetneje evolucija. Nekatere krvne skupine so namreč povezane z določenimi boleznimi. Ljudje s krvno skupino 0 redko zbolijo za malarijo. Ljudje s krvno skupino A pa imajo »v zameno« minimalno povečano tveganje za pojav bakterijskih okužb ali tromboze.

Če imate krvno skupino A

Oba starša določita krvno skupino. Če imata oba skupino 0, bo tudi otrok dobil 0. Če ima eden A in drugi B, bo imel otrok skupino A, B ali AB. krvna skupina, vrste krvi: Nekatere krvne skupine so bolj povezane z določenimi boleznimi kot druge.

Antigeni na rdečih krvničkah uravnavajo sproščanje hormonov, zato naj bi bili tisti s krvno skupino A nagnjeni k višji ravni stresnega hormona kortizola v telesu. Znanstvene raziskave kažejo, da imajo prav tako za 20 odstotkov višjo možnost za razvoj raka v trebušni votlini (trebušna slinavka) in levkemije od skupin 0 in B ter povečano tveganje za srčna obolenja. Bolj so podvrženi tudi malariji in kozam. Imajo pa tudi prednost – njihova kri manj privlači komarje!

Krvna skupina B

Enajst odstotkov več možnosti imajo za srčna obolenja kot skupina 0, kažejo raziskave. Harvardska študija je dokazala, da imajo ženske s krvno skupino AB ali B povišano tveganje za razvoj raka na jajčnikih – toda za skupino B to dejstvo ni samo črno. Imajo namreč mnogo več telesu prijaznih bakterij, kar jim koristi na splošno.

Krvna skupina AB

Ljudje s to krvno skupino imajo za 23 odstotkov povečano možnost za srčna obolenja kot tisti s skupino 0. Prav tako se pri nosečnicah dvakrat pogosteje pojavlja preeklampsija. Nevrološka študija je pokazala tudi, da imajo tisti s skupino AB kar 82 odstotkov več možnosti za razvoj kognitivnih težav – težav s spominom, jezikom, pozornostjo – kot druge skupine.

Kaj pa skupina 0?

To pomeni, da nimate niti antigenov skupine A niti B na rdečih krvničkah. Verjetneje je, da boste dobili razjedo in kolero, toda manj nevarnosti je za pojav raka trebušne slinavke in malarije kot pri drugih skupinah. Žal pa je skupina 0 pravi magnet za komarje, dvakrat bolj kot skupina A. Nagnjeni naj bi bili k razjedam v telesu, k težavam s ščitnico, pomanjkanju joda, zadrževanju vode v telesu, debelosti in tumorjem. Tisti s krvno skupino 0 naj bi imeli tudi nižje ravni hormona v telesu.