Osnovna potrebščina

Kmalu brezplačni higienski pripomočki za ženske v javnih ustanovah tudi pri nas?

E.J./STA
5. 8. 2022, 19.21
Posodobljeno: 5. 8. 2022, 20.08
Deli članek:

Čeprav so higienski pripomočki osnovna potrebščina, predstavljajo za ženske velik strošek, nekaterim tudi veliko finančno breme. Vsaka ženska v svojem življenju porabi povprečno 17 tisoč tamponov ali vložkov, za kar odšteje skupno okoli tri tisoč evrov.

Dreamstime
Dostop do menstrualnih izdelkov je namreč temeljna človekova potreba, poudarjajo pobudniki.

Dijaška in študentska organizacija sta pred nekaj dnevi na vlado, ministrstvi za delo in šolstvo ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naslovili poziv k zagotavljanju brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v sanitarijah izobraževanih ustanov ter drugih javnih objektih. V organizacijah od vlade pričakujejo, da bodisi iz državnega proračuna bodisi iz proračunov posameznih izobraževalnih ustanov zagotovi zadostno količino brezplačnih higienskih menstrualnih pripomočkov. "Tako kot pričakujemo, da sta v toaletnih prostorih na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi ženski higienski pripomočki. Dostop do menstrualnih izdelkov je namreč temeljna človekova potreba," so še  poudarili.
Postopno uvajanje brezplačnih higienskih pripomočkov v javnih ustanovah na vladi podpirajo in so mnenja, da bi s tem znatno pripomogli tudi k razbijanju tabujev in stigmatizacije na področju reproduktivnega zdravja žensk.

Dreamstime
V organizacijah od vlade pričakujejo, da bodisi iz državnega proračuna bodisi iz proračunov posameznih izobraževalnih ustanov zagotovi zadostno količino brezplačnih higienskih menstrualnih pripomočkov.

Osnovna potrebščina

Podobna pobuda je prišla že lansko leto, ko sta Mladi forum in Ženski forum SD izpostavili, da mora marsikatera ženska v času zdravstvene krize varčevati pri nakupu higienskih vložkov in drugih tovrstnih pripomočkov. Glede na to sta vladi predlagali, da v vseh javnih izobraževalnih ustanovah zagotovi brezplačne higienske pripomočke za ženske. Ženska v Sloveniji po njihovih izračunih za higienske pripomočke porabi v povprečju 70 do 100 evrov letno, kar pomeni, da v povprečju od 12. leta starosti do končane druge stopnje študija zanje odšteje več kot 1000 evrov. Čeprav so higienski pripomočki osnovna potrebščina, predstavljajo za ženske velik strošek, nekaterim tudi veliko finančno breme. Vsaka ženska v svojem življenju porabi povprečno 17 tisoč tamponov ali vložkov, za kar po nekaterih izračunih odšteje skupno okoli tri tisoč evrov.

Bomo sledili zgledu?

Škotska je leta 2018 postala prva država na svetu, ki je s pilotnim projektom v mestu Aberdeen zagotovila brezplačne higienske izdelke vsem z nizkimi prihodki. Temu zgledu je nato sledilo celotno Združeno kraljestvo, ki jih je brezplačno zagotovilo v vseh javnih institucijah, enako je storila Nova Zelandija. S pilotnim projektom Rdeča škatla so enako storili lansko leti tudi na Dunaju, tako so v avstrijski prestolnici  ženskam in dekletom, predvsem socialno šibkejšim, 4 mesece bili na voljo brezplačni higienski vložki in tamponi. 

Manj obdavčeni od maja 2021, ZPS: še je prostor za znižanje

Higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki so od maja 2021 manj obdavčeni. Veljati je namreč začel dopolnjen pravilnik o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (DDV), po kateri se za te izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV in ne več 22-odstotna. "Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo prepričani, da je še vedno prostor za dodatno znižanje, in sicer menimo, da bi bil DDV lahko le 5-odstoten. Nekatere države si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve, kot jo ima Irska," pravijo na ZPS.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS)  in Inštituta 8. marec sta 8. marca letos podala pobudo, naj se dodatno zniža DDV na menstrualne pripomočke. Ti naj bodo ženskam v izobraževalnih (osnovne, srednje šole in fakultete) in zdravstvenih ustanovah na voljo brezplačno.