KAj oslabi imunski sistem

Tudi poleti lahko zbolimo za prehladom

Mare Koren
24. 7. 2022, 10.45
Posodobljeno: 20. 4. 2023, 17.50
Deli članek:

Prehladi so naporni. Počutimo se poklapane, najraje bi se zavili v odejo na kavču in ostali v stanovanju ves dan. Še napornejši pa so prehladi poleti.

Dreamstime
/

Nič čudnega, da nas poletni prehlad spravi ob dobro voljo. A ne obupajte! Z nekaj učinkovitimi zvijačami lahko kihanje in smrkanje preprečite. Ne zadržujte se na prepihu. Pogosto namreč poskušamo z odprtimi okni in vrati ali ventilatorji znižati sobno temperaturo. Prepih pa ne ohladi le zraka, ampak izsuši tudi sluznico in s tem oslabi naš imunski sistem.

Izogibajte se klimam

Zato se izogibajte velikim temperaturnim nihanjem, sploh pazite, da klimatskih naprav ne nastavite na prenizko temperaturo. Veliko trgovskih središč in poslovnih prostorov ima zelo močne klimatske naprave, in če se tam predolgo zadržujete, povečate tveganje za pojav prehlada. Idealna sobna temperatura je 20 ali 21 stopinj Celzija, vendar v poletnem času ne bi smela biti več kot za pet stopinj nižja v primerjavi z zunanjo temperaturo. V trgovinah se pred prevelikimi temperaturnimi razlikami zaščitite z ruto ali lahko jopo.

Znojenje da, podhladitev ne

Poleti lahko med delom na vrtu, sprehodom ali samo pri hoji po stopnicah hitro priteče znoj. Potenje je sicer zdravo in uravnava telesno temperaturo, vendar mokra oblačila ohladijo telo. Če ste se preznojili, se čim prej preoblecite. Vedno imejte pri sebi rezervno majico. Posebej priporočljiva so funkcionalna oblačila iz poliestra in polipropilena, saj odvajajo znoj od telesa oziroma na zunanjo stran oblačila. Nasprotno pa bombaž kopiči vlago v sebi in se pri znojenju kot hladna koža prilepi na telo, s čimer lahko zniža telesno temperaturo tudi za deset stopinj Celzija.

Dreamstime
Hlajenje v avtu.

Ne pretiravajte z namakanjem

Ne ostajajte predolgo v mrzlem morju ali jezeru. Skok v osvežilno vodo je sicer poživljajoč, vendar pozor: telo se lahko močno podhladi in postane manj odporno proti prehladnim virusom. Po kopanju se dobro obrišite. Najbolje se pred prehladom zaščitite, če iz kopalk takoj smuknete v suha oblačila. Za tiste, ki bi bili radi ves čas v vodi, pa se obrestuje naložba v neoprenska oblačila. Ta sintetični material ima odlične toplotnoizolacijske lastnosti in je vodoodporen.

Raje rahlo ohlajeno kot ledeno

Izogibajte se ledenim pijačam, saj lahko podhladijo sluznico, da se ne more več braniti pred prehladnimi virusi. Ko vzamete pijačo iz hladilnika, jo pustite nekaj časa na sobni temperaturi in se izogibajte uporabi ledenih kock. Kdor ledene napitke hitro spusti po grlu, se osveži le za kratek čas. Takoj zatem pa mu postane vroče: telo namreč na mrzli šok reagira s povečano prekrvitvijo. Bolje je mrzle napitke piti počasi, po požirkih.

UMIVANJE ROK

Večkrat na dan si umijte roke, saj se ravno na njih prehladni virusi najraje zadržujejo. Če se z neumitimi rokami dotaknete obraza, virusi hitro najdejo pot do nosne sluznice in naprej v telo.

Vožnja brez tveganja

Ko greste na pot z avtomobilom, vzemite s seboj ruto ali podobno oblačilo za zaščito glave in vratu. Prepih skozi odprta okna je pogosto podcenjen, zlasti na zelo vroče dni. Ko avto parkirate, si lahko pomagate s ščitniki pred soncem, da temperatura v kabini ne bo tako močno narasla. Na zadnjih oknih pa uporabite tudi senčnike ali rolete, ki jih imajo nekateri avtomobili že v serijski opremi.

V množici različnih ljudi

Izogibajte se krajem, kjer se zadržuje veliko ljudi. Zlasti v zaprtih prostorih, kot so javna prevozna sredstva ali trgovine, se zaradi omejenega pretoka zraka prehladni virusi odlično razširjajo in množijo. Na kratke razdalje raje potujte s kolesom kot z javnimi prevoznimi sredstvi, saj svež zrak bolje prekrvi telo in krepi imunski sistem. Če zvečer zahajate v lokale, pa raje posedajte na terasi ali vrtu kot v zaprtem prostoru.