resnice o dojkah

Dojke glede na sestavo sline prilagodijo sestavo mleka

Mojca Kopriva
17. 7. 2022, 20.11
Deli članek:

V poletnih dneh je prav, da dojkam namenimo prav posebno skrb, saj so v lahkotnih oblačilih bolj izpostavljene pogledom. A pri tem ne smemo pozabiti, da hodita zdravje in lepota z roko v roki.

Dreamstime
Po mnenju medicinske stroke dojenje ne vpliva na povešenost dojk.

Dojke ležijo na prsni mišici med tretjim in šestim rebrom. Prepletene so s krvnimi žilami, ki se zgostijo v smeri prsne bradavice. Med žilami in tkivom iz krvne plazme nastaja limfa. Prav prek limfe prehajajo strupi in povzročitelji bolezni iz krvi v telo. Kopičenje tekočine in prekrvitev dojk se povečata v času menstruacije. S ciklom spreminjajoči se vozlički, ki jih zatipamo v dojki, so žlezno tkivo in niso nevarni. Nasprotno so morebitne zatrdline lahko znak bolezni. V tradicionalni kitajski medicini so dojke pomembno energetsko stičišče: skoznje naj bi namreč potekalo kar šest energijskih pasov ali meridijanov in energetskih vozlov, tudi pasovi, ki skrbijo za zdravje ledvic, jeter in želodca. Prvotna naloga dojk je ustvarjanje materinega mleka, ki ni samo idealna hrana za dojenčka, ampak po mnenju alternativnih zdravilcev tudi odlično biozdravilo. Priporočajo ga za zdravljenje pleničnih izpuščajev, pordelih oči in bolečin v ušesih.

Bradavičke, čudežni detektor za strupe

Bradavičke so izjemno občutljive na onesnaženo okolje. Ko ženska doji, dojenčkova slina prehaja skozi areolo, krožni predel okoli bradavice, v dojko. Dojke glede na vsebino sline prilagodijo sestavo materinega mleka tako, da dojenček dobi hranila, ki jih potrebuje. Alternativne teorije trdijo, da je prav ta občutljivost dojk vzrok za izjemno povečanje števila primerov raka dojk: rak naj bi bil namreč odziv na strupene snovi, ki jih ženska vnaša v telo, nekakšno opozorilo, naj spremeni nezdrav življenjski slog oziroma se umakne iz okolja, polnega toksinov. Zaradi občutljivosti dojk je zelo pomembno, da jih negujemo s čim bolj blagimi in naravnimi negovalnimi sredstvi. Še posebej bradavičke (sploh med dojenjem) naj ne bi prihajale v stik z različnimi kremami in dezodoranti, pa tudi z milom in vodo naj ne bi pretiravali. Doječe matere naj bi pri vnetih bradavicah raje kot lekarniške pripomočke uporabljale lastno mleko.

Zakaj se dojke povesijo

Po mnenju medicinske stroke dojenje ne vpliva bistveno na povešenost dojk, saj se dojke med nosečnostjo in po porodu zelo povečajo ne glede na to, ali bo ženska dojila ali ne. Med prvo nosečnostjo se pri ženski dokončno razvijejo prej še ne popolnoma dozorele mlečne žleze, posledica tega pa je zmanjšana količina maščobnega tkiva po koncu dojenja. To pomeni, da ima ženska po nosečnosti lahko celo manjše dojke kot prej. Oblika dojk in njihovo staranje oziroma spreminjanje sta v največji meri odvisna od genetike.

Vaje za krepitev prsnih mišic

Prsne mišice lahko redno krepite z dokaj preprosto vajo. Sedite in popolnoma vzravnajte hrbet, nato pa pred ključnico pritisnite skupaj dlani obeh rok. Nekaj sekund močno potiskajte eno dlan proti drugi, nato sprostite. Večkrat ponovite. Odlična vaja za lepe in čvrste prsi je tudi plavanje.

Proč z modrčki!

Rezultati japonske raziskave, opravljene na enajstih ženskah, so pokazali, da so se ženskam, ki so ves čas nosile modrček, prsi v treh mesecih povesile bolj kot tistim brez njega. V podobnem poskusu so francoski znanstveniki na precej večjem vzorcu odkrili, da so se prsi bolj povesile ženskam, ki so ves čas nosile modrček.