Zdravje

Katere bolezni se kažejo skozi mišično bolečino

Mojca Kopriva
2. 7. 2022, 12.12
Deli članek:

Bolečine v mišicah so velikokrat posledica pretirane vadbe, vadbe po dolgem premoru ali nenadnih ter sunkovitih gibov. Kdaj pa bolečina v mišicah ni nedolžna in kaj storiti v tem primeru?

Dreamstime
Klop lahko z ugrizom prenese bakterijo, ki pogosto povzroča izpuščaj.

Ko izvajate dejavnost, ki presega tisto, česar je vaše telo navajeno, nastane stranski produkt rabe energije, imenovan mlečna kislina. To je snov, ki povzroča bolečine. Mlečna kislina se običajno razkroji v eni uri, vendar lahko bolečina v mišicah s kasnejšim začetkom traja dan ali dva. Bolečina v mišicah je običajna, če lahko natančno določite vzrok zanjo in če sčasoma pojenja. Izginiti mora po nekaj dneh ali največ v enem tednu do dveh.

Kdaj bolečina v mišicah ni običajna

Ali bolečine v mišicah trajajo dlje kot dva tedna? Gre za ostro bolečino, ki ne povzroča le nelagodja? Omejuje sposobnost opravljanja običajnih vsakodnevnih nalog? To so simptomi, ki bi vas morali opozoriti, da se dogaja nekaj več. Če se to zgodi, obiščite zdravnika. 

Lahko je artritis

Morda menite, da artritis vpliva le na sklepe, vendar ga lahko občutite tudi v mišicah. Osnovni nalogi mišic sta namreč krčenje in sprostitev. Če imate na primer artritis v rami, se lahko pojavijo boleči mišični krči v tem predelu. 

Okužbe

Preizkusili ste domača zdravila za bolečine v mišicah, vendar jih nič ne olajša. Še več, boleče mesto je rdeče ali vneto in imate vročino. Zdravnik bo morda preveril, ali gre za okužbo, še posebno če ni očitnega razloga za bolečine v mišicah.

Pozor – borelioza

Klop lahko z ugrizom prenese bakterijo, ki pogosto povzroči izpuščaj. Težava je, da se izpuščaj lahko ne pojavi takoj, zato se morate zavedati drugih zgodnjih simptomov, vključno z znaki, podobnimi gripi, z vročino, utrujenostjo, otrdelostjo vratu in bolečinami. Če opazite te simptome, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Vnetno stanje

Če ste starejši od 65 let, bo zdravnik ocenil, ali gre za vnetno mišično stanje, kot je revmatična polimialgija. Simptomi se lahko pojavijo čez noč in morda boste ugotovili, da imate nenadoma težave z oblačenjem ali ne morete vstopiti v avtomobil in izstopiti iz njega. Vzrok ni znan in diagnoza je lahko zapletena; pri tem vam lahko kortikosteroidi pomagajo ublažiti togost, ki vas ovira.