darilo narave

Izboljšajte zdravje z orehovimi listi in mladimi orehi

Mare Koren
25. 6. 2022, 21.33
Deli članek:

Na orehovih drevesih, morda ga imate tudi na lastnem vrtu, lahko že opazimo prve plodove. A ne pozabimo na orehove liste, ki so še kako uporabni.

Dreamstime
Orehovi listi bodo izboljšali tonus kože in uredili prebavo, mladi orehi pa bodo odpravili težave z jetri.

Orehove liste precej hitro prepoznamo, če ne po obliki, pa prej ali slej po vonju, ki je precej izrazit. Veliki, žilasti listi so bogati s čreslovinami in drugimi koristnimi snovmi. Že od nekdaj so iz njih pripravljali različne zdrave pripravke, na primer za lajšanje težav s kožo, kot so mozolji, izpuščaji pa tudi razjede. V poletnih večerih lahko z njimi podrgnemo po koži in tako učinkovito odženemo nadležne krvosese. Ne pozabimo na orehovo olje, ki je cenjeno tako v kulinariki kot v kozmetiki. In seveda na mlade, zelene plodove, ki so že od nekdaj znani kot zelo močno zdravilo.

Za boljšo prebavo in lepšo kožo

Orehove liste uporabljamo predvsem v zdravilne namene, saj poleg že omenjenih čreslovin vsebujejo flavonoide, askorbinsko kislino in eterično olje. Nabiramo jih junija in julija, in sicer tako, da posmukamo posamične lističe in jih hitro posušimo pri temperaturi 40 stopinj Celzija, da ne počrnijo. Nato jih hranimo v dobro zaprtih posodah. Zunanje uporabljamo pripravke iz listov pri težavah s kožo. Pripravki, kot so kreme, mila in geli, naj vsebujejo od enega do treh odstotkov tinkture ali tekočega izvlečka. Notranje je uporaba namenjena ustavljanju prebavnih motenj, predvsem driske in črevesnih okužb. Dokazano tudi povečuje imunsko odpornost in izboljšuje krvni obtok. V ta namen se svetuje uživanje poparka, ki ga lahko tudi grgramo. Pri driski uporabljamo tinkturo, a ne več kot deset kapljic do trikrat na dan, pomešanih z vodo.

Čezmerno potenje

Orehov poparek je primeren tudi za tiste, ki se jim pretirano potijo stopala ali dlani. Priporočajo se predvsem kopeli. Pripravimo poparek, tako da žlico posušenih listov prelijemo s tremi decilitri vode, počakamo 15 minut in nato dodamo kopeli ali pa nanesemo neposredno na predele, kjer se potimo.

Za hitrejše celjenje

Orehov poparek lahko uporabljamo tudi pri gnojnih ranah ter za pospeševanje celjenja. Zdravilci svetujejo, da navadne rane izpiramo s poparkom, na gnojne rane pa polagamo zmečkane sveže liste in jih menjujemo do petkrat dnevno.