zadnjica

Srbi nas zaradi znoja, oblačil ali hemoroidov

Mojca Kopriva
25. 6. 2022, 20.12
Deli članek:

Te pogoste neprijetnosti lahko povzročajo stanje kože, prebavne težave ali pa pretesna oblačila.

Dreamstime
Živila, ki prispevajo k driski, povzročajo tudi draženje in srbenje okoli anusa.

Srbečica zadnjika naj bi bila pogosta težava. Vedite predvsem, da je to najverjetneje simptom druge težave – ne stanje samo po sebi. In ker se zaradi srbenja praskamo ter ob tem nastajajo drobne praske, bolečina in oteklina, je pomembno ugotoviti, kaj težave povzroča. Tu je nekaj pogostih vzrokov srbečice zadnjika in nasvetov, kako si pomagati.

Higienske težave

V številnih primerih je srbenje v perianalnem predelu (okoli anusa) povezano s higieno po opravljeni veliki potrebi. Če se obrišemo nezadostno, lahko na koži ostanejo fekalne snovi in vlaga. To se pogosteje dogaja pri majhnih otrocih ali starejših odraslih, ki imajo težave z gibljivostjo. Po drugi strani pa lahko tudi preveč brisanja – ali napačen način – povzroči draženje in srbenje. 

Stanja kože

Kronična stanja, kot sta psoriaza in ekcem, lahko povzročijo vnetje in srbenje kjerkoli po telesu, vključno s perianalnim predelom. Drugo stanje kože, ki lahko povzroči analno draženje (zlasti pri ženskah), se imenuje lihenska skleroza. Povzroča bele, nagubane kožne spremembe na sramnih ustnicah in v perianalnem predelu. Te lezije so lahko povezane s kožnim rakom, zato jih je treba biopsirati, če se ne odzovejo na zdravljenje.

Oblačila

Analno srbenje je včasih povezano s tesnimi oblačili ali slabo zračnimi materiali. Vemo, da lahko znoj ob daljši izpostavljenosti povzroči draženje kjerkoli po telesu, zlasti na tem predelu pa lahko povzroči veliko srbenja ali celo glivično okužbo. Ekcemom podobni izpuščaji lahko sprožijo tudi alergije. Znoj in trenje ob oblačilih lahko povzročita vnetje in okužbo dlačnih mešičkov – stanje, imenovano folikulitis, ki se kaže v obliki drobnih rdečih izboklin ali mozoljev. Pri ženskah je folikulitis pogostejši v vaginalnem predelu, vendar lahko prizadene tako moške kot ženske po vsem telesu, vključno z zadnjikom.

Dražilna sredstva – hrana 

Kar jeste, lahko zagotovo vpliva na to, kako se počutite tam spodaj, zlasti med veliko potrebo in takoj po njej. Nekatera živila lahko prispevajo tudi k driski ali uhajanju iz analnega dela, kar lahko oteži temeljito brisanje ter povzroči draženje in srbenje. 

Hemoroidi ali analne razpoke

Če se kronično srbenje poslabša ali postane boleče, ko se napnete, je to lahko posledica otekle žile v anusu (hemoroidi) ali drobnih raztrganin v okoliškem kožnem tkivu (analne razpoke). Posledično lahko opazite majhne lise krvi na toaletnem papirju, vsekakor pa se morate posvetovati z zdravnikom, če opazite veliko krvi v blatu.

Garje

Garje so pogosta kožna bolezen, ki jo povzročajo paraziti. So zelo nalezljiva bolezen, za zdravljenje pa so potrebna zdravila na recept. Povzroči lahko srbeč izpuščaj in rane po celem telesu, vključno z anusom in genitalijami. Po navadi sicer prizadene dimlje, pazduhe in popek. Po drugi strani pa, če vas srbi le v perianalnem predelu, verjetno ne gre za garje.