Zdravje

S kolesom v službo

Oglasno sporočilo / Revija Jana
8. 6. 2022, 10.23
Deli članek:

Bi bili radi že takoj zjutraj, ko prispete v službo, dodobra prebujeni in si želite, da vam na poti do tja ne bi bilo treba izgubljati živcev v prometnih zamaških? Rešitev je preprosta: sedite na kolo.

Kar nekaj razlogov je, zakaj se splača pridružiti ljudem, ki se v službo vozijo s kolesom.

Nabiranje kilometrine in kondicije: če bi se začeli danes voziti v službo s kolesom in je vaša služba oddaljena le pet kilometrov od vašega doma, bi v enem letu prekolesarili zavidljivih dva tisoč kilometrov – vsak dan po deset kilometrov, dvesto dni v letu. Izboljšal bi se vam mišični tonus, drža bi se vam sprostila in najpomembnejše, pomlajeni in bolj zdravi bi prihajali v službo ter domov.

Bi prihranili 20.000 evrov? Slovensko gospodinjstvo v povprečju na leto porabi več kot štiri tisoč evrov za mobilnost in ima od dva do tri avtomobile. Če ta letni strošek primerjamo z nakupom električnega kolesa, za katero odštejemo med 1.200 in 2.500 evri in ki ga bomo lahko uporabljali deset let, z njim pa razen servisa tu in tam ne bomo imeli drugih dodatnih stroškov, vidimo, da v desetih letih prihranimo med dvanajst do dvajset tisoč evrov! No, če se vam zdi, da ne potrebujete električnega kolesa in vas ne skrbi, da bi se na poti v službo preveč preznojili, je odlična izbira tudi navadno kolo. S kolesom bomo v prometnih konicah hitrejši od avta in avtobusa, pa še povsod lahko parkiramo neposredno pred vhodom. Profitiramo kar dvakrat: finančno in časovno.

Naša zaveza in obveza: Slovenija pospešeno gradi kolesarske proge ravno z namenom, da bi ljudem omogočila trajnostno mobilnost. To ni le modna muha ali trend, ampak evropsko gibanje za ohranitev narave v čim boljšem stanju. Prevelike emisije CO2 že dobro najedajo naše zdravje, zato je preskok na okolju prijazno vsakodnevno mobilnost, kot je vožnja s kolesom v službo, nujen. Pregovor, da smo si naravo izposodili od svojih otrok, še kako drži, zato presedlajmo na kolo.

Potrebujete tri stvari: ni težko uganiti, katere: kolo, primerna oblačila in košaro oziroma torbo, kjer boste varno prevažali svoje stvari. Strokovnjaki iz trgovine Kolesa NewBike svetujejo: »Kolo ima skoraj vsakdo, za vsakodnevno vožnjo v službo pa priporočamo posebej prilagojen mestni tip kolesa. Na njem sedite zravnano, sedež je širok in udoben, spredaj in zadaj ponuja možnost za pritrditev košare ali torbe. Pri Newbiku imamo na izbiro veliko nepremočljivih torb, velikih, majhnih, enojnih, dvojnih, športnih ali elegantnih. Ker je poletno vreme lahko muhasto, imejte na dosegu roke pelerino, da boste uživali v kolesarjenju celo med dežjem.«

Z električnim kolesom gre lažje. Strokovnjaki v trgovini Kolesa NewBike priporočajo električna kolesa kot dobro rešitev za pot v službo. »Še posebej če živite nekoliko dlje od službe. Z električno pomočjo boste v službo prispeli nepreznojeni, a vseeno prebujeni. Vklopili boste motor in z lahkoto prekolesarili vse kilometre ter tudi hribčke. Slovenija trenutno namenja precej denarja ne samo za izgradnjo mestnih, temveč tudi medkrajevnih kolesarskih stez, kar je še ena spodbuda, da postane kolesarjenje del našega vsakdana.«

Dokazano srečnejši. Vožnja s kolesom v službo, tako kot tudi športno kolesarjenje, pozitivno vpliva na duha in telo. Počutimo se živi, povezani z naravo, okoljem in dogajanjem. Na poti v službo se brez problemov s parkiranjem ustavimo v najljubši pekarni in vzamemo kavo za na pot.