Zmerno gibanje

Ne veste, kako se spoprijeti z bolečino v križu in hrbtu?

Mojca Kopriva
11. 6. 2022, 14.12
Deli članek:

Ste že naveličani iskanja tistega pravega sedala, ki vam bo omogočilo, da lahko delavnik preživite brez mravljinčenja po zadnjem delu noge, ali dejstva, da vam zategovanje v hrbtenici onemogoča rekreacijo?

Dreamstime
Bolj intenziven ko je vaš popoldanski konjiček, več časa je smiselno vložiti za izvajanje preventivnih vaj.

Po naravi se ljudje z držo, gibljivostjo, simetričnostjo gibanja, preventivno vadbo, količino stresa in dela ter ustrezno kakovostjo spanca ne obremenjujemo preveč. Dokler ne začne boleti. Potem vsaka aktivnost postane nadvse neprijetna, sedenje praktično nemogoče, dan pa postane nenehno čakanje na nočni počitek. Se vam je to že zgodilo? Niste edini! Štirje od petih ljudi se v življenju srečajo s hujšo obliko bolečine v križu.

Poskrbite za preventivo

Z malimi koraki lahko zmanjšamo večino bolečin v križu. Treba pa se je zavedati, da je za preprečevanje športnih poškodb potrebno nekoliko več dela. Bolj intenziven ko je vaš popoldanski konjiček, več časa je smiselno vložiti za izvajanje preventivnih vaj. Večurni ples se lahko sprevrže v kup križev in težav, če aktivacija trebušnih in zadnjičnih mišic ni optimalna. Tudi plavanje lahko postane boleče, če šepa vaša gibljivost kolka. Kako se torej lotiti optimalne preventive? Če se svojemu športu posvečate vsaj pet ur na teden, je smiselno obiskati usposobljenega kineziologa ali fizioterapevta, ki vam bo že pred začetkom sezone povedal, čemu naj posvetite več časa.

Pravilna drža

Rame nazaj, trebuh noter, prsi ven? Pa nekako ne bo držalo! Dobra drža še zdaleč ni prisilna in takšna, ob kateri kar čakate, da se smete ponovno usesti na kavč. Dobra drža je sproščena, a vseeno samozavestna in pokončna. Ne, ni vam treba vleči trebuha notri in stiskati lopatic skupaj. Nežno privzdignite spodnji del prsnega koša, sprostite rame in nežno približajte brado prsnici, tako da začutite rahel razteg zadnjega dela vratne hrbtenice. Dobra drža je drža v gibanju, in ne v statičnem položaju!

Spanje je pomembno

Dokazano imajo vrhunski športniki večjo možnost poškodbe, če spijo manj kot osem ur na noč. S skrbjo za bolj kakovosten spanec lahko tudi vi prispevate k boljšemu celjenju in regeneraciji. V skrbi za boljše zdravje svoje hrbtenice ne pozabite na pomen krepčilnega spanca.