»MUSKELFIBER«

Otekanje in mravljinci niso običajni simptomi

Mojca Kopriva
22. 5. 2022, 18.01
Deli članek:

Fenomen, ki je med ljudmi znan kot »muskelfiber«, med strokovnjaki pa kot »zakasnela reakcija bolečine v mišicah«, pozna vsak, ki je kdaj intenzivneje treniral.

Dreamstime
Za zelo uporabno se je izokinetična dinamometrija izkazala tudi pri preprečevanju športnih poškodb

Muskelfiber je bolečina v mišicah, ki se pojavi med vadbo in po tem, ko od nje mine nekaj časa. Najpogosteje gre za bolečino in utrujenost mišic, ki se začneta dan ali dva po treningu. Če se bolečine v mišicah pojavijo med vadbo, je treba posumiti na drug vzrok za nelagodje, saj se muskelfiber med treningom ne pojavlja. Bolečina med vadbo ali takoj po njej je druga vrsta mišične bolečine. Opredeljena je kot akutna bolečina v mišicah in se zdravi z različnimi terapevtskimi postopki. Akutna bolečina v mišicah se najpogosteje kaže kot pekoč občutek, ki ga med treningom občutite v mišicah zaradi hitrega kopičenja presnovnih snovi med intenzivno vadbo. Običajno izgine že med treningom ali kmalu po koncu vadbe.

Simptomi muskelfibra 

Po podatkih organizacije American College of Sports Medicine se simptomi muskelfibra običajno pojavijo od 12 do 24 ur po treningu. Bolečina doseže vrh približno dan, največ tri dni po treningu, nato pa začne popuščati. Simptomi muskelfibra, na katere morate biti pozorni, vključujejo: veliko palpatorno občutljivost (občutljivost za dotik) določenih mišic, zmanjšan razpon gibanja zaradi bolečine in togosti pri gibanju, otekanje prizadetih mišic, utrujenost mišic, kratkotrajno izgubo mišične moči.

Vzroki muskelfibra 

Muskelfiber se lahko pojavi pri skoraj vsakem človeku – od vrhunskega športnika do začetnika – največkrat pa se pojavi pri ljudeh, ki že dlje časa niso telovadili. 

Izvajanje visokointenzivnih vaj pogosto povzroči poškodbe mišičnih vlaken na mikroskopski ravni. Organizem se na škodo odzove z dejavniki imunskega sistema, tako imenovanimi posredniki vnetja, ki povzročijo vnetje na mestu poškodbe. To na koncu vodi do zapoznelega pojava bolečine v mišicah. Skoraj vsaka visokointenzivna vadba lahko povzroči muskelfiber, vendar ga ena vrsta treninga, znana kot ekscentrična vadba, sproži najpogosteje. Glavna značilnost ekscentričnih vaj je krčenje mišic v fazi njihovega raztezanja. V tem primeru so mišična vlakna izjemno ranljiva in nagnjena k poškodbam. Primer ekscentrične vaje je nadzorovano gibanje navzdol, pri katerem se podlaket po upogibu raztegne v komolčnem sklepu. Pri izvajanju giba raztezanja ali iztegovanja roke v komolcu nastane ekscentrično gibanje v bicepsu. Podoben primer je obnašanje kvadricepsa pri teku navzdol.

Kako zdravimo muskelfiber

Čas je edini dejavnik, ki pomaga zdraviti muskelfiber, vsekakor pa obstajajo stvari, ki lahko pomagajo lajšati bolečino in togost v mišici: masaža, lokalni analgetiki, dodatki magnezija, hladne kopeli, protivnetna živila, nesteroidna protivnetna zdravila.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč

Muskelfiber redko zahteva obisk zdravnika. Toda Ameriški svet za športno medicino priporoča obisk zdravnika, če vam bolečina zaradi muskelfibra onemogoča opravljanje običajnih vsakodnevnih dejavnosti in pomembno vpliva na kakovost življenja. Prav tako poiščite pomoč, če muskelfiber traja več kot en teden, vaš urin postane nenavadno temne barve, imate večje otekline v rokah in nogah. Ostra bolečina, mišični krči, odrevenelost in mravljinčenje se razlikujejo od običajnih bolečin v mišicah. Priporočljivo je, da se posvetujete z zdravnikom, če opazite katerega od teh simptomov.