TOPLI MESECI

Naj vas pozdravi in razveseli dr. Sonce

Mojca Kopriva
15. 5. 2022, 16.05
Deli članek:

Sonce dobro dene vsem ljudem, tako duševno kot telesno, a seveda le, če se mu znamo pametno »nastaviti«.

Dreamstime
Sončna svetloba zdravi akne in dermatitis.

Ultravijolični žarki zdravijo kožo – temu lahko zagotovo pritrdite, če ste se že kdaj spopadali z mozolji. Poleti je naša koža lepša, polt dobi lep odtenek. Sončna svetloba pa ne zdravi le aken, temveč tudi dermatitis, saj UV-žarki oslabijo določene celice epidermisa, ki so odgovorne za čezmerne odzive imunskega sistema. Toda previdno: če se močno potite, bo občutljiva koža razdražena. Zdravnik ali lekarnar vam bo zagotovo rad svetoval glede ustrezne izbire kreme za sončenje.

Sončni vitamin D krepi kosti

Če nam dlje časa primanjkuje vitamina D, se naše kosti znajdejo v težavah. Vitalno snov namreč potrebujejo za absorbiranje kalcija (vsebuje ga denimo zelena zelenjava) iz črevesja. Ta se nato po žilah prenese v skelet in se tam uskladišči. Če vitamina ni, se pojavi lomljivost kosti (osteoporoza). Recept: zgodaj zjutraj se v majici in brez zaščitne kreme naužijte sonca, dovolj je 20 minut.

Apetit po hrani, ki ne redi

Vesela mešanica hormonov iz serotonina in endorfinov aktivira neslutene moči v nas, prebudi željo po spolnosti, gibanju in drugih prijetnih aktivnostih. Za to spremembo razpoloženja so zaslužni predvsem UV-žarki.

Kolači, pečenke, cmoki? Raje ne! Poleti si bolj želimo ohlajene melone, barvite solate, lososa z žara in sadnega sladoleda. Prija nam lahka hrana in tako jemo veliko bolj zdravo kot pozimi. Večina ljudi ob vročini nima prav velikega teka in to se pozna tudi na postavi. Toda pozor: pazite na to, da boste pili dovolj tekočine. Če je telo ne dobi, se lahko pojavijo težave s krvnim obtokom. Pri prvih znakih, to je denimo vrtoglavica, si na tilnik in zapestja položite hladilno vrečko in popijte kozarec vode. Hitro pomaga.

Ko nam posveti lučka!

Ta rek ni nekaj izmišljenega. Sončni žarki našim možganom res pomagajo do dobrih zamisli, saj se vsi živčni impulzi hitreje prenašajo naprej. Ne pozabite, da pozitivno delujejo tudi na pomnjenje in sposobnost koncentracije. Ste pomislili, da bi se učili zunaj, na prostem? Takoj poskusite. Vendar se umaknite v senco, preden vam začne brneti v glavi!

Odlično razpoloženje

Zares presenetljivo: takoj ko začutimo tople žarke na svoji koži, se naše razpoloženje bistveno izboljša. Skoraj kot bi pritisnili na stikalo za razpoloženje. Ta fenomen ima tudi ustrezno pojasnilo: poleti so dnevi daljši in telo izloča več serotonina – hormona, ki vzbuja občutke sreče in tudi poviša našo storilnost. Poleg tega telo izloča povečano količino endorfinov, ki ublažijo temačna čustva in slabo voljo in delujejo kot antidepresiv.