Kronična obolenja

To so najboljše strategije proti črevesni bolezni!

Mojca Kopriva
21. 5. 2022, 10.11
Deli članek:

Število bolnikov z rakom črevesja počasi narašča, odkrije pa se ga lahko dokaj pozno, saj nič ne boli. Zato je še posebej pomembna ustrezna preventiva.

Dreamstime
Če zaužijete veliko mesa in maščobe, v debelo črevo preidejo povečane količine žolčne kisline.

Osnovna težava pri odkrivanju raka črevesja je dejstvo, da se skoraj vedno razvije iz nenevarnih izrastlin na sluznici. Če te t. i. polipe odkrijejo dovolj zgodaj, na primer med kolonoskopijo, jih lahko v celoti odstranijo in s tem preprečijo pojav raka.

Preveč žolčne kisline lahko škodi

Čeprav še ni popolnoma pojasnjeno, zakaj se pri nekaterih ljudeh razvije rak črevesja in pri drugih ne, so gotovo zelo znani rizični dejavniki. Sem spadajo kronična vnetna črevesna obolenja in tudi napačna prehrana z veliko mesa, maščobe in alkohola. Znanstveniki domnevajo, da železo (na primer v zrezkih in hamburgerjih) okrepi tvorbo škodljivih dušikovih spojin v telesu. Če zaužijete še veliko maščobe, v debelo črevo preidejo tudi povečane količine žolčne kisline. Črevesne bakterije morajo predelati te kisline, pri tem pa nastanejo rakotvorne snovi.

Alkohol

V eni izmed številnih mednarodnih študij so dokazali, da je tveganje za črevesnega raka pri ljudeh, ki uživajo veliko alkohola (več kot kozarec vina na dan), za 60 odstotkov višje kot pri ljudeh, ki ga ne pijejo. Razlog: poleg alkohola celicam močno škodijo tudi proizvodi razgradnje, acetaldehidi.

Dobra prebava je odlična preventiva

Pojav raka črevesja lahko preprečite z zdravo prehrano. Pomaga tudi gibanje, ki naravno pospeši prebavo. Energični sprehodi, kolesarjenje ali plavanje – z vsako od teh športnih zvrsti se presnova aktivira. Tako lahko preprečite tudi sladkorno bolezen. Nezdravljena sladkorna bolezen lahko namreč povzroči rast tumorskih celic. Diabetiki tipa 2 tako spadajo v rizično skupino za črevesnega raka (trikrat večje tveganje kot denimo zdravo prebivalstvo). Pri diabetikih namreč trebušna slinavka izloča preveč inzulina, tako da prihaja do nenehnih povišanj koncentracij v krvi. Inzulin pospeši rast in razmnoževanje celic, tudi tumorskih. Za diabetike je zato priporočljivo, da pred inzulinsko terapijo opravijo še pregled črevesja.