Bolečine v hrbtu in nogi

Uščipne nenadoma, a se bolezen razvija že prej

Mojca Kopriva
30. 4. 2022, 21.11
Posodobljeno: 31. 1. 2023, 14.44
Deli članek:

Išias ni medicinska diagnoza sam po sebi, ampak je običajno simptom, posledica nekega zdravstvenega stanja.

Dreamstime
Ker je išias v resnici simptom, morajo zdravniki najprej odkriti, kaj je vzrok nastanka, šele nato lahko določijo primerno zdravljenje.

Izraz išias opisuje skupek simptomov v nogi, kot so mravljinčenje, šibkost, izguba občutka v nogi. Bolečina izvira iz spodnjega dela hrbta in se širi prek zadnjice navzdol po nogi. Išias se redko pojavi pred 20. letom, pogostejši pa postane v srednjih letih. Najpogosteje se z njim spopadamo od 40. do 50. leta. Nekatere raziskave ocenjujejo, da ima išias do 43 odstotkov ljudi vsaj enkrat v življenju. Po navadi ni posledica nenadne poškodbe, temveč se razvije sčasoma.

Bolečina in drugi znaki

Bolečina zaradi išiasa je lahko včasih blaga in manj moteča, spet drugič močnejša, vztrajna in nadvse moteča. Simptomi so običajno odvisni od tega, kje je živec priščipnjen. Išias se lahko pojavi v različnih oblikah, na primer: nenehna bolečina na eni strani zadnjice ali v nogi (le redko v obeh nogah); bolečina se lahko poslabša, ko se usedemo; v nogi večkrat občutimo pekoč občutek, mravljinčenje ali žgočo bolečino (bolečina, ki je nasprotna topi bolečini); pojavijo se šibkost, izguba občutka ali težave pri premikanju noge, stopala ali prstov na nogi; zaradi ostre bolečine je včasih težko stati ali hoditi; bolečina, ki seva navzdol po nogi in pogosto tudi v stopalo in prste (redko se pojavi samo v stopalih).

Vzroki težav

Išiasni živec je najdaljši živec v telesu in ga sestavljajo posamezne živčne korenine. Ti živci se na koncu hrbteničnega kanala združijo v en sam živec, ki poteka navzdol po nogi. Simptomi išiasa se pojavijo, ko je živec razdražen ali stisnjen nekje blizu svojega izvora. Najpogostejši vzroki išiasa so hernija lumbalnega diska, degenerativna bolezen diskov, spondilolisteza ali spinalna stenoza.

Kako si pomagati

V večini primerov pri ljudeh, ki se spopadejo z išiasom, bolečina pojenja v nekaj tednih ali mesecih. Pri tem lahko pomagajo protibolečinske tablete, a ključnega pomena je redna dnevna telesna aktivnost. Hrbtenica namreč potrebuje gibanje, in sicer jo moramo krepiti in raztezati. Z redno vadbo lahko odpravimo tovrstne sevajoče bolečine in celo že nastale okvare v hrbtenici. Pomaga lahko tudi obisk fizioterapevta; ta vam lahko predpiše primerne vaje, ki jih je dobro izvajati, ali opravi kakšno protibolečinsko terapijo, ki pospeši prekrvitev in zmanjša bolečino. V bolj resnih primerih pa je treba obiskati osebnega zdravnika, ki lahko svetuje, kako zmanjšati bolečino, ali vas napoti k specialistom, če meni, da gre za kaj bolj resnega.

Kdaj zdravnik predlaga operacijo

Nekateri spremljajoči simptomi zahtevajo takojšen posvet z zdravnikom in morda tudi hitro kirurško intervencijo. Gre za simptome progresivne nevrološke bolezni ali težave z mehurjem in odvajanjem blata. Tudi infekcija ali spinalni tumor lahko povzročita išias. Ker je išias v resnici simptom, morajo zdravniki najprej odkriti, kaj je vzrok nastanka, šele nato lahko določijo primerno zdravljenje. Zdravljenje je pogosto osredotočeno na samozdravljenje in je nekirurško, a pri hudi, neprekinjeni bolečini se zdravniki včasih odločijo za operacijo. Vendar gre večinoma za težave, ki jih lahko odpravimo z več gibanja, zato se vpišite k telesni dejavnosti in se redno gibajte, krepite in raztezajte svoje telo.