Z uravnoteženo prehrano proti stresu

Vam primanjkuje energije? Rešitev skrivajo ta hranila

Mojca Kopriva
1. 5. 2022, 10.00
Posodobljeno: 1. 5. 2022, 12.18
Deli članek:

Večina od nas je vsak dan izpostavljena številnim izzivom, ki nam pogosto povzročajo stres ter povečane fizične in duševne napore. Slednji močno vplivajo na naše telo, zato je pomembno, da si znamo pomagati sami.

dreamstime
UTRUJENOST, IZČRPANOST

Kratkotrajno lahko ob povečanem stresu postanemo napeti in živčni, pojavijo se celo težave s koncentracijo, dolgotrajno pa se zaloge energije in mineralov hitreje izčrpajo. Vendar z uravnoteženo prehrano, vnosom aminokislin, potrebnih za izgradnjo beljakovin, in zadostnim počitkom hitro »napolnimo« zaloge energije.

Vloga aminokislin

Ko govorimo o fizičnem in duševnem zdravju, se aminokisline redko omenjajo, čeprav so te organske spojine gradniki našega telesa. Po vodi so aminokisline, ki tvorijo beljakovine, najpogostejša sestavina človeških mišic in drugih tkiv. Obstajajo aminokisline, ki jih naše telo lahko ustvari le pod določenimi pogoji. Ena od njih je L-arginin, katerega glavna naloga je povečati proizvodnjo dušikovega oksida. Ker dušikov oksid deluje vazodilatacijsko (širi žile), L-arginin izboljša krvni obtok in oskrbo celic s kisikom, hranili, tekočino in hormoni, pospeši pa tudi celjenje ran ob poškodbi.

Aminokislinski derivat

profimedia
Acetil L-karnitin vsebuje predvsem rdeče meso, naravni vir L-arginina pa so orehi, rjavi riž in oves

Drugo takšno hranilo je acetil L-karnitin, aminokislinski derivat, ki pomaga pri presnovi v celicah. Pozitivno vpliva na delovanje možganov, spodbuja spomin, pomaga pri aktivnem razmišljanju, hkrati pa zmanjšuje občutek utrujenosti. Zaradi vloge pri razgradnji maščobe mu pripisujejo učinek izgorevanja maščob, na voljo pa je tudi kot prehransko dopolnilo. Čeprav tako L-arginin kot tudi acetil L-karnitin proizvaja telo, se moramo zavedati, da lahko fizični ali duševni stres, pa tudi intenzivni treningi zmanjšajo njuno proizvodnjo in povzročijo pomanjkanje. V tem primeru je priporočljivo zagotoviti zunanji vnos.

Aminokisline v prehrani

Acetil L-karnitin vsebuje predvsem rdeče meso, naravni vir L-arginina pa so orehi, rjavi riž in oves. Dodaten vnos z zunanjimi viri je zlasti pomemben za aktivne športnike, vendar se njihov vnos priporoča tudi drugim med določeno aktivnostjo, ne glede na to, ali gre za službo ali hobi, ki vključuje dolgotrajno telesno dejavnost in razmeroma nizko intenzivnost, ki zahteva stalno koncentracijo. Glede prehranskih dopolnil pa se je kot vedno dobro posvetovati z osebnim zdravnikom.

Posledice stresa RAVNOVESJE HRANIL Čeprav tako L-arginin kot tudi acetil L-karnitin proizvaja telo, lahko fizični ali duševni stres, pa tudi intenzivni treningi zmanjšajo njuno proizvodnjo in povzročijo pomanjkanje.