Zdravje

Zakaj je dobro dodajati to beljakovino k naši prehrani?

Oglasno sporočilo
10. 5. 2022, 08.14
Deli članek:

To je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu, saj se nahaja v kosteh, mišicah, koži in tetivah ter snov, ki nam jo z leti najbolj primanjkuje.

Govora je o kolagenu, snovi, ki drži telo skupaj na ta način, da tvori mrežo, ki zagotavlja moč in strukturo. Kolagen v njegovi najširši obliki lahko delimo v dve skupini. Endogeni kolagen, ki je naravni kolagen, ki ga telo sintetizira in ima številne pomembne funkcije, ter eksogeni kolagen, ki je sintetičen kolagen in prihaja iz zunanjega vira, kot so npr. prehranska dopolnila.

Kaj je kolagen?

Kolagen je trda, netopna in vlaknasta beljakovina, ki predstavlja eno tretjino beljakovin v človeškem telesu. V večini kolagenov so molekule pakirane skupaj, da tvorijo dolge, tanke fibrile. Te fibrile delujejo kot podporne strukture in združujejo celice med seboj. S tem dajejo koži moč in elastičnost.

Obstaja vsaj 16 različnih vrst vira kolagena, le-ti pa v 80-90 % pripadajo tipom 1, 2 in 3. Ti različni tipi pa imajo različne strukture in funkcije.

DEJSTVA O KOLAGENU

- Kolagen lahko najdemo v celotnem telesu, najbolj pa v koži, kosteh in vezivnih tkivih

- Nekatere vrste kolagenskih vlaken so močnejše od jekla

- Proizvodnja kolagena upada s starostjo in izpostavljenostjo dejavnikom, kot sta kajenje in UV svetloba

TIP 1

Ta vrsta predstavlja 90 % kolagena našega telesa in je sestavljena iz gosto nabitih vlaken. Zagotavlja strukturo kože, kosti, kit, vlaknastega hrustanca, vezivnega tkiva in zob.

TIP 2 

Ta vrsta je sestavljena iz bolj ohlapnih vlaken in se nahaja v elastičnem hrustancu, ki blaži naše sklepe.

TIP 3

Ta vrsta podpira strukturo mišic, organov in arterij.

TIP 4

Ta vrsta pomaga pri filtraciji in se nahaja v plasteh naše kože.

Kakšne so koristi uporabe kolagena?

Po dvajsetem letu se v telesu začne zmanjševati proizvodnja kolagena in molekule kolagena se obnavljajo počasneje. Z leti količina kolagena v telesu upada vedno hitreje, pri štiridesetih že kar za 1 % na leto. Z izgubo določenih hranil v naravnem procesu staranja je zato pomembno, da z rednim uživanjem kolagena in ostalih aktivnih učinkovin poskrbimo za svoje telo. 

Ko izbiramo pravi kolagen zase, je pomembno, da izberemo kolagen, ki je hidroliziran. S tem ko kolagen hidroliziramo, dobimo manjše delce, ki jih telo lažje absorbira. Canabia kolagen v prahu je hidroliziran kolagen in ima kar 90 % absorpcijo, medtem ko je stopnja absorpcije kolagena iz hrane le okoli 27 %. Na to, kje bo kolagen najbolje deloval, vpliva tudi molekulska masa (velikost molekul). Za dobro absorpcijo je ključno, da je velikost kolagenskih peptidov in polipeptidov pod 2000 Daltoni.

Canabia kolagen v prahu ima dodan tudi vitamin C, ki ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Prav tako pripomore k izgradnji kolagena, krepi delovanje imunskega sistema, povečuje absorbcijo železa, ščiti celice pred oksidacijskim stresom ter pripomore k zmanjšanju utrujenosti. Poleg vitamina C pa ima Canabia kolagen v prahu dodan še kurkumin in silicij

Zagotovite si svoj Canabia kolagen v prahu, edini kolagen na slovenskem trgu, ki vsebuje tudi CBD.

Sedaj na voljo pakiranje 2+1 GRATIS!

Izdelek lahko naročite na www.minute4health.com ali preko telefonske številke 030 461 004!

Od 20. do 22. 5. 2022 pa nas lahko obiščete tudi na sejmu GreenVita v Celju, kjer bomo lahko tudi poklepetali o uporabi CBD-ja in ostalih naših izdelkih!

Viri:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#uses
https://www.healthline.com/nutrition/collagen
https://www.healthline.com/nutrition/collagen#what-it-is
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#uses
https://www.moja-lekarna.com/kolagen