PO 40. LETU razmislite o drugi vrsti

Kontracepcija še leto po izostanku menstruacije

Mojca Kopriva
27. 4. 2022, 14.02
Deli članek:

Po dolgih letih jemanja kontracepcijskih tablet se mnogo žensk sprašuje, ali obstaja še kakšna boljša metoda zaščite.

Dreamstime
Ženska lahko zanosi vse do zadnje mesečne krvavitve.

Kontracepcijska tabletka pri nas še vedno velja za najbolj priljubljeno in hkrati najzanesljivejšo kontracepcijsko metodo. Dve tretjini žensk za zaščito uporablja prav to metodo. To velja tudi za ženske, ki so starejše od 40 let. Trg ponuja celo vrsto različnih vrst tabletk, zato je toliko pomembnejši temeljit pogovor z ginekologom. Prav za ženske po 40. letu starosti so primernejši preparati z manjšimi stranskimi učinki.

Kako dolgo naj ženske uporabljajo zaščito?

Ženska lahko zanosi vse do zadnje mesečne krvavitve. Kontracepcijsko sredstvo ni potrebno, če je od zadnje mesečne krvavitve minilo že vsaj 12 mesecev. V povprečju je to okoli 51. leta, pri mnogih ženskah pa še prej. Ženske nad 50. letom morajo torej za kontracepcijo skrbeti še vsaj eno leto po izostanku mesečnega perila. Mlajše ženske, ki nimajo več mesečnega perila, pa morajo po trajnem izostanku mesečnega perila še vsaj dve leti vseeno uporabljati tudi kontracepcijo.

Mini tabletke

Po tabletki kot kontracepcijskem sredstvu večinoma posegajo ženske med 20. in 44. letom pa tudi kar veliko najstnic med 15. in 19. letom. Kontracepcijska tabletka pa je zdravilo, zato je ne bi smeli uporabljati kar tako.

Katere »tabletke« so torej primerne za ženske po 40. letu? Čisti gestagenski preparati imajo manj stranskih učinkov. Pri običajnih tabletkah se po 40. letu poveča tveganje za nastanek tromboze ali pljučnih embolij, zato se ženskam svetujejo t. i. mini tabletke, ki ne vsebujejo estrogena, temveč le gestagen. To še posebej velja za ženske s prekomerno telesno težo. Za gestagenske tablete tudi po večini velja, da zagotavljajo enako dobro zaščito, tudi če jo vzamete 12 ur pozneje kot po navadi. Med dvema odmerkoma pa ne sme miniti več kot 36 ur. Vsekakor vam bo najustrezneje svetoval ginekolog.

Je dolgoletno jemanje tablet nevarno?

Načeloma vmesne prekinitve niso potrebne. Toda študije so pokazale, da se po več kot petletnem neprekinjenem jemanju kontracepcijskih tablet za 1,9-krat poveča tveganje za raka materničnega vratu, ki ga povzroča humani papiloma virus, ki se pojavi pri 80 odstotkih spolno aktivnih žensk in moških. Pri dolgotrajnem jemanju je lahko malenkost povečano tudi tveganje za raka dojk. Zato so še toliko pomembnejši redni preventivni ginekološki pregledi. Pod določenimi pogoji lahko kontracepcijska tableta nevarno učinkuje tudi na srce in krvni obtok. Zato se predpisuje le popolnoma zdravim ženskam.