Redna nega kože dvakrat dnevno

Zjutraj kožo pripravimo na dan, zvečer ji privoščimo zaslužen počitek

Zoran Franc
23. 4. 2022, 16.00
Deli članek:

Prijetni, topli dnevi so nas že zvabili na plano in kožo z veseljem nastavljamo soncu. Da bi bila zdrava, ji moramo zagotoviti redno nego. O najprimernejši zaščiti in negi smo se pogovarjali z magistrico kozmetike, diplomirano kozmetičarko in diplomirano medicinsko sestro Lauro Sardinšek.

Laura Sardinšek
Redno nego kože je treba izvajati dvakrat dnevno – zjutraj in zvečer.

Laura, za kožo moramo skrbeti ves čas. Kakšno nego ji moramo zagotoviti in kolikokrat na dan?

Drži. Za zdravje kože moramo neprestano skrbeti, saj je ves dan izpostavljena zunanjim vplivom, kot so sonce, veter, onesnažen zrak in stres, zato je dnevna nega usmerjena predvsem v  hidracijo, zaščito pred zunanjimi vplivi ter v preprečevanje prezgodnjega staranja. Dnevna krema je najbolj razširjen kozmetični izdelek, zato je izbira prave kreme še toliko pomembnejša. Dnevne kreme so po strukturi lahke, se hitro vpijejo in lahko vsebujejo zaščitni faktor.

Redno nego je treba izvajati dvakrat dnevno – zjutraj in zvečer. Posebnosti nege so odvisne od tipa in stanja kože ter od dela dneva, saj se potrebe in funkcije kože čez dan spreminjajo. Ponoči v njej potekajo številni procesi, ki se razlikujejo od tistih podnevi, zato je tudi skrb v tem delu dneva zelo pomembna.

Torej za kožo skrbimo tudi čez noč?

Res je, ponoči se ves organizem obnavlja, in koža ni nobena izjema, zato ji moramo zagotoviti ustrezne pogoje, da svojo vlogo opravlja nemoteno ter se zjutraj zbudimo sveži in sijoči. Pri nočni negi je prav tako pomembna hidracija, hkrati pa obnova kožnih celic, zato poleg vlažilnih sestavin nočne kreme vsebujejo tudi aktivne učinkovine, ki spodbujajo proces celične regeneracije. Nočne kreme so po strukturi bogatejše, goste in hranljive ter v primerjavi z dnevnimi kremami ne vsebujejo zaščitnega faktorja in pigmentov.

Laura Sardinšek
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra

Na katere sestavine moramo biti pozorni pri dnevnih in na katere pri nočnih kremah?

Nočne hranilne kreme vsebujejo večji delež rastlinskih olj in drugih hranilnih snovi. Dodajajo jim tudi sestavine, za katere vemo, da na soncu oziroma UV-svetlobi na koži lahko reagirajo. Zato v nočnih izdelkih zasledimo predvsem tiste aktivne sestavine, ki pospešujejo obnovo kože, imajo eksfoliativen ter belilen učinek. Mednje spadajo predvsem retinoidi, organske kisline (sadne kisline, salicilna kislina in druge), arbutin, kojična kislina ter vitamin C.

Dnevne hidratantne kreme vsebujejo vlažilne faktorje ali katere druge sestavine za vlaženje kože (glicerol, urea, aminokisline, hialuronska kislina). Med aktivne učinkovine, ki so le v dnevnih kremah, spadajo predvsem UV-filtri in pigmenti (določeni izdelki proti rdečici in aknam).

Kako moramo kožo zjutraj pripraviti na dan?

Jutranja nega vsebuje štiri osnovne korake: čiščenje, tonificiranje, nego in zaščito. Koža med nočno regeneracijo tvori sebum, zato je čiščenje prvi korak učinkovite nege kože. Obraz najprej očistite z nežnim čistilcem in pri tem uporabite mlačno vodo. Izogibajte se vroči vodi, saj lahko razdraži in izsuši kožo. Bodite nežni in je ne drgnite. Po čiščenju obvezno nanesite vlažilni tonik, s katerim odstranite morebitne ostanke čistilnega izdelka. Sledi ampula, boosterja ali seruma, ki s koncentriranimi aktivnimi sestavinami koži nudi intenzivno in globinsko nego. Po nanosu počakajte, da koža absorbira nanesene koncentrate. Sledi dnevna krema, ki ustreza vašemu tipu kože, namen vseh dnevnih krem pa je predvsem vlaženje in zaščita obraza. Eden izmed najpomembnejših korakov v jutranji rutini pa je nanos kreme z zaščitnim faktorjem.

Kaj pa storimo zvečer?

Tudi večerna nega se začne s čiščenjem, saj je prav, da odstranimo umazanijo, pot, sebum in ličila. Ličila odstranite z oljnim čistilcem, micelarno vodico ali čistilnim mlekom. Po čiščenju kožo premažite s tonikom, s katerim odstranite morebitne ostanke ličil, hkrati pa jo pripravite na nadaljnjo nego. Sledi nanos visokokoncentriranih aktivnih sestavin v obliki ampul, boosterjev ali seruma. Zadnji korak večerne rutine je nočna krema, ki kožo nahrani in spodbuja njeno regeneracijo ponoči.