JEJMO REDKVICE

Pomladna zelenjava, ki podpira prebavo in srce

Mojca Kopriva
23. 4. 2022, 12.02
Deli članek:

Povprečna redkvica vsebuje samo eno kalorijo, nima maščob in ogljikovih hidratov, ob tem pa je prava zakladnica vitamina C. Redkvicam se ne bi smeli izogibati, saj so prave zaveznice zdravja.

Dreamstime
Redkvice so odlična izbira, kadar vas muči zaprtje.

Če redkvic nimate na domačem vrtu in jih kupujete, bodite pozorni, da so čvrste in rdeče. Trdnost je znak, da so sveže; če so na otip mehke, bodo morda po okusu nekoliko grenke. V hladilniku jih imate lahko od pet do sedem dni, a pomembno je, da zelene liste pred shranitvijo odstranite. Ti namreč ustvarjajo vlago, ki pospeši gnitje redkvic. V nadaljevanju pa preverite, zakaj bi morali jesti redkvice.

Odpornost in presnova

Že polovica skodelice redkvic na dan zadovolji 15 odstotkom dnevne potrebe po vitaminu C, ki krepi imunski sistem in uravnava metabolizem, kar je ključen korak za pretvorbo maščob v uporabno energijo.

Prebava

Nekoliko pekoč okus redkvic spodbuja izločanje želodčnih sokov, zato jih velikokrat postrežejo kot dodatek solatam ali v obliki napitka, saj z njimi spodbudimo apetit. Hkrati pozitivno vplivajo na prebavo in delovanje črevesja. Ker so polne vlaknin, pospešijo potek prebavnega traku. Redkvice priporočajo vsem, ki trpijo zaradi zaprtja prebavnega sistema.

Jetra in ledvice

Redkev vsebuje snovi, ki nevtralizirajo odpadni produkt bilirubin v jetrih, zato so uspešne v boju proti zlatenici. So pa tudi odlično živilo za spodbujanje spomladanskega razstrupljanja. Redkvice skrbijo za hidracijo telesa. Če bo vaše telo hidrirano, boste imeli več energije, razpoloženje bo boljše, manjša pa bo tudi možnost okužbe ledvic.

Astma in bronhitis

Sok sveže redkvice je odličen za odpiranje dihalnih poti, predvsem v času sezonskih bolezni in prehladov. Ker pospešujejo izločanje sluzi iz dihalnih organov, jo priporočajo vsem, ki imajo pogosto težave z zamašenim nosom, okužbami sinusov ali trpijo za astmo in bronhitisom.

Redkvice so bogate s kalijem, ki pomaga zniževati krvni tlak. Spodbujajo pa tudi proizvodnjo kolagena, ki je dober za ohranjanje zdravih krvnih žil in prožnost kože.

Hujšanje

Uživanje te pomladno-poletne zelenjave spodbuja hujšanje oziroma pomaga pri izgubi kilogramov. Ker redkvice skoraj ne vsebujejo kalorij, so najboljša izbira prigrizka za tiste, ki želijo v pomladnih mesecih izgubiti nekaj odvečnih kilogramov.

Kožne tegobe

Vitamin C v redkvici izboljšuje videz kože, skupaj s cinkom in fosforjem namreč pomaga v boju proti suhi koži, aknam in izpuščajem. Visoka vsebnost vode v redkvici pa skrbi za dodatno hidracijo. Iz redkvice lahko ustvarite tudi naravno čistilo ali masko za obraz. Postopek je preprost: na drobno naribajte sveže redkvice in z njimi nežno zdrgnite kožo obraza, nato pa sperite z mlačno vodo. Sok redkvice lahko uporabite kot učinkovito zdravilo po ugrizih žuželk in insektov, saj zmanjšuje bolečino, oteklino in srbečico.  

Preprost recept za sok iz redkvic

Potrebujete le deset redkvic in sol po okusu. Redkvice dobro operite, jih drobno narežite in dajte v mešalnik; če imate sokovnik, jih premešajte v njem. Tekočo mešanico prelijte skozi cedilo v večjo posodo, s čimer boste odstranili trše dele. Tekočina naj se ohladi v hladilniku. Hladno postrezite s ščepcem soli po okusu.

***TEMPLATE B13: RDEČ OKVIR: SRČNO-ŽILNI SISTEM  SIV OKVIR: Zdrav prigrizek ADIJO KILOGRAMI Ker redkvice skoraj nimajo kalorij, so najboljša izbira prigrizka za tiste, ki želijo v pomladnih mesecih izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. PPS (REDKVICE): Super živilo za spodbujanje spomladanskega razstrupljanja PPS (PREBAVA): Redkvice so odlična izbira, kadar vas muči zaprtje. PPS (ASTMA): Redkvice se priporočajo vsem, ki trpijo za astmo in bronhitisom. POUDAREK: Že samo polovica skodelice redkvic na dan zadovolji 15 odstotkom dnevne potrebe po vitaminu C.***