HUJŠAJMO S KOPRIVAMI

Malo pečejo, a so zdrave ter zmanjšujejo lakoto

Mojca Kopriva
9. 4. 2022, 16.16
Deli članek:

Koprive imajo majhno energijsko vrednost, a ko jih pojemo, zavzamejo večji del želodca in tako preprečijo lakoto.

Dreamstime
Kopriva vam lahko pomaga pri nadzorovanju apetita.

Ravnokar smo zakorakali v pomlad, ko se začenja obdobje kopriv, ki rastejo po obronkih gozdov, ob rekah, na njivah in za hišami. Mlade koprive pa so dobre tudi jeseni. Od zgodnje pomladi do poletja in nato ponovno jeseni nabrane koprive uporabljamo sveže ali posušene. Za prehrano uporabljamo čim mlajše vršičke in tudi liste koprive. Najučinkovitejše so surove v solatah, namazih in polivkah. Surove dodajamo v smutije, jih sočimo, vendar je sok zelo močan in ga pijemo le v manjših količinah, pomešanega s kakšnim drugim sveže iztisnjenim zelenjavnim sokom.

Za zdravje in dobro počutje    

Koprive vsebujejo tako rekoč vse rudnine, ki jih naše telo potrebuje, kalcij (petkrat več, kot ga vsebuje kravje mleko), magnezij, železo … Vsebujejo precej beta karotena in vitamina C, različne karotenoide, flavonoide, organske kisline, fitosterole, lektine in druge bioaktivne snovi, tudi klorofil, ki v črevesju zavira pretvorbo nitratov v kancerogene nitrozamine. Uživanje kopriv prispeva k boljšemu počutju, utrjuje imunski sistem, izboljšuje ter čisti kri, krepi ožilje, pospešuje presnovo, bogati črevesno floro, daje energijo, izboljšuje delovanje jeter in žolčnika, odvaja vodo. Koprive odpravljajo tudi pesek, znižujejo krvni sladkor, lajšajo revmatične in sorodne težave s sklepi, zmanjšujejo vnetja v telesu, pomagajo pri težavah s povečano prostato.

Koprivni čaj

Zelo dobro učinkuje koprivni čaj, ki ga skuhamo iz posušenih ali svežih kopriv. V vrelo vodo zgolj potopimo šopek mladih kopriv, pustimo pokrito 10 minut in odcedimo. Čaj odganja pomladno utrujenost in nerazpoloženje, pomaga pri vneti ustni votlini, angini, preveliki količini sladkorja v krvi in aftah.

Koprivni prah

Posušene koprive lahko zmeljemo v prah in z njim rudninsko obogatimo najrazličnejše jedi. Pri kuhanju kopriv moramo biti pozorni, da vode, v kateri so se kuhale, ne odlijemo, ker bi s tem zavrgli mnogo koristnih mineralov. Koprive lahko dodamo kuhanemu krompirju ali drugi zelenjavi, skuhamo juhe in enolončnice, jih uporabimo kot prilogo, z njimi polnimo zavitke, jih vmešamo v zelenjavno rižoto ali pa jih skupaj s pinjolami spremenimo v pesto in dodamo testeninam.

Spomladanska koprivna juha

Sestavine, ki jih bomo potrebovali, da juho postrežemo štiričlanski družini, so: 200 g kopriv, 2–3 korenčki, 200 g zelene, peteršilj, skodelica graha, kisla smetana, olje, sol, poper, česen.

Priprava: Vse sestavine drobno sesekljajte. Popražite na olju, zalijte z dobrim litrom vode in začinite po okusu. Ko je juha kuhana, dodajte kislo smetano ali rastlinsko smetano.