Prehladi in druga obolenja

10 živil, ki pripomorejo h krepitvi imunskega sistema

Mare Koren
21. 1. 2022, 21.30
Deli članek:

V hladnejšem delu leta in ob ponovnem širjenju okužb s koronavirusom je dober imunski sistem še pomembnejši, tako se telo lažje spopade z morebitnimi obolenji. Pri tem je zelo pomembna hrana, ki jo uživamo, saj lahko obrambo telesa močno okrepi.

Dreamstime
Telesu je treba znati prisluhniti in mu pomagati v boju za večjo odpornost.

Kadar želimo imunski sistem okrepiti na naraven način, nam ni treba posegati ravno po eksotičnih živilih; večina hrane, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, je na voljo v domačem okolju. Poskrbite torej, da se bodo naslednja živila, ki krepijo imunsko obrambo, na jedilniku znašla čim pogosteje.

Česen

Po mnenju nutricionistov in drugih strokovnjakov bi morali pozimi česen uživati skoraj vsak dan. Velja namreč, da ima skoraj osupljive učinke na zdravje. Največ zaslug lahko pripišemo alicinu, ki je protibakterijska, protivirusna in protiglivična snov. Priporočljivo je, da si na dan privoščite vsaj en strok česna, po možnosti svežega, denimo dodanega k solati. Sicer pa ga dodajte popraženega k različnim jedem.

Pomaranče

V košari s sadjem naj nikar ne manjkajo pomaranče in drugi cistrusi. Vsebujejo večje količine vitamina C, ki izboljšuje učinkovitost imunskega sistem. Sodeluje namreč pri reakcijah tvorbe beljakovin, ki so pomembne pri nastajanju protiteles; ta pa so potrebna za uspešen boj s patogenimi bakterijami in virusi. Več ko ima telo na voljo vitamina C, hitreje lahko ustvarja nova protitelesa.

Borovnice

Ta sadež po navadi uživamo sezonsko, poleti in jeseni. A tudi čez zimo ne pozabite nanj. Borovnice vsebujejo ogromne količine antioksidantov, zato zelo koristijo imunskemu sistemu pa tudi izboljšujejo prebavo. Če ste bili poleti pridni in ste si pripravili zalogo zamrznjenih borovnic, je to odlična naložba v zdravje tudi pozimi. Sicer pa je najbolje uživati presne.

Šitake

Gre sicer za vrsto gob, ki izvirajo iz Azije in niso na voljo v vsaki trgovini, a jim pripisujejo izjemne zdravilne učinke, zato spadajo med pomembnejša živila pri krepitvi imunskega sistema. Pomagajo pri tvorbi ene izmed vrst belih krvničk oziroma celic ubijalk; te zelo uspešno uničujejo tujke, ki povzročajo okužbe, tumorske tvorbe in podobno.

Sezamova semena

Drobna sezamova semena vsebujejo številne minerale, ki pripomorejo k ohranjanju močnega imunskega sistema. Med temi izstopa predvsem cink. Priporočljivo je, da sezamova semena pred uživanjem namakate, to namreč poveča biorazpoložljivost cinka. Semena lahko uživate tudi v obliki tahinija, sezamove paste, ki se najpogosteje uporablja za pripravo čičerikinega humusa. Sicer pa jih lahko dodajate raznim omakam ali jih preprosto posujete po solati.

Kislo zelje in repa

Gre za fermentirana živila in naravne probiotike. Ti pomagajo ohranjati zdrav črevesni mikrobiom in so med drugim zelo pomembni za imunski sistem. Zato si v zimskih mesecih čim pogosteje privoščite živila s probiotiki, kot sta kislo zelje in repa. Naj povemo še, da sta tako zelje kot repa odlična vira vitamina C, kar še poveča pozitivni učinek na imunski sistem. Najbolje bo, če ju uživamo presna, prav tako zdrava pa je zelnica, voda, ki nastane pri kisanju zelja. Ta bo telo hitro očistila strupov in nas tako okrepila.

Špinača

Tudi špinača je pomembna za odpornost, pravzaprav vse leto. Vsebuje številne pomembne vitamine in minerale, med drugim je odličen vir folatov, med katere spadata tudi folna kislina oziroma vitamin B9; ti so nepogrešljivi pri tvorbi celic – tudi imunskih. Ko se pojavi tujek, nevaren našemu telesu, se lahko dobro pripravljen imunski sistem odzove v zelo kratkem času. K temu pa lahko pripomorete s pogostejšim uvrščanjem špinače na svoj jedilnik.

Kurkuma

V kurkumi so močni antioksidanti, ki izboljšujejo imunski sistem in onemogočajo škodljivi vpliv prostih radikalov. Govorimo pravzaprav o kurkuminu, aktivni sestavini kurkume, ki krepi celične membrane, zato celice lažje odbijajo napade tujkov. Ko je le mogoče, jedem dodajte ščepec kurkume. V času prehladih obolenj ne pozabite na zlato mleko, ki ga pripravite iz medu, mleka, kurkume in žličke kokosovega olja. Ta napitek vas bo hitro pozdravil in vam povrnil moč. V ajurvedski medicini ga uporabljajo za zdravljenje številnih težav; deluje proti vnetju sklepov, krepi vezivno tkivo, pomaga tudi pri nevroloških težavah in na splošno krepi imunsko odpornost.

Bezeg

Že Hipokrat je pisal o blagodejnih vplivih bezga na telo. Koristni so tako cvetovi kot plodovi oziroma jagode. In poleti si je vredno pripraviti zalogo bezga za zimske dni. Z njim lahko hitro okrepite imunski sistem ter premagate prehlad, gripo, alergijo ali vnetje. Bezeg dokazano skrajšuje trajanje prehladnih obolenj, v poprečju celo za štiri dni.

Zeleni čaj

Preprosto naravno krepčilo za imunski sistem je zeleni čaj. Raziskave so potrdile, da vsebuje snovi, ki povečujejo količino limfocitov T v telesu. Ti pa imajo pomembno vlogo pri krepitvi odpornosti. In ne pozabimo na številne antioksidante. Privoščite si zeleni čaj z ingverjem, ki dodatno prispeva h krepitvi imunosti in pospešuje zdravljenje prehladnih obolenj.