Zdravilna zelišča

Slez, izop in koromač ustavijo napade kašlja

Mojca Kopriva
22. 1. 2022, 14.00
Deli članek:

Za zdravljenje različnih okužb dihal že od nekdaj uporabljamo zdravilna zelišča, ki delujejo na celotna dihala ter pomagajo pri kašlju in izločanju sluzi.

Shutterstock
Okužbe dihal so dokaj pogoste tako pri otrocih kot pri odraslih.

Predstavljamo nekaj zdravilnih rastlin in načinov spopadanja z okužbami dihal. Iz ljudske medicine poznamo številna zelišča, ki učinkujejo na kašelj. Delujejo tako, da spodbujajo kašelj in redčijo sluz, s tem pa bolniku lajšajo izkašljevanje izločkov. Kašelj namreč nastopi kot reakcija na dražljaj ali oviro v bronhijih (dihalnih poteh od grla do pljuč). Najbolj učinkovita zelišča pri kašlju so navadni slez – cvetovi, listi in korenina, izop – nadzemni deli in eterično olje, sang baj pi ali bela murva – skorja korenine, koromač – eterično olje in semena ter ameriška češnja – lubje.

Slez

Navadni slez blaži in lajša kašelj ter mehča vnete dihalne sluznice. Uporabljamo ga tako, da vzamemo poparek, tinkturo ali pet mililitrov sirupa, pripravljenega iz listov ali cvetja. Lahko ga mešamo z zelišči proti katarju, na primer z bršljanasto grenkuljico, ali pa mu dodamo zelišča, ki lajšajo izkašljevanje, kot sta skorja bele murve ali črna meta.

Dreamstime
Navadni slez blaži in lajša kašelj ter mehča vnete dihalne sluznice.

Izop

Izop ogreva, blaži krčevit kašelj ter je dober za redko, vodeno sluz in bronhialni kašelj. Jemljemo ga kot poparek ali tinkturo ali pa zmešamo pet mililitrov eteričnega olja z 20 mililitrov navadnega olja in natiramo prsi. Izop se dobro ujema s krepilnimi zelišči, kot sta veliki oman in črna meta. Za kronično bolezen uporabimo dva dela izopa in en del ostalih zelišč.

Bela murva

Sang baj pi ali skorja korenine bele murve hladi in umirja, preprečuje kašljanje (antitusik) in je dobra za »vroča« stanja. Uporabljamo jo v obliki izvlečka ali tinkture. Mešamo jo z zelišči, ki mehčajo in ohlajajo, na primer z listjem navadnega sleza ali suličastim trpotcem, ob infekcijah pa še s timijanom.

Koromač

Koromač sprošča in umirja, deluje razkužilno, je sredstvo proti vetrovom ter je dober za dražeč suh kašelj in bronhialne infekcije. Trikrat na dan uporabimo 1‒2 ml tinkture. Lahko pa 10 kapljic eteričnega olja koromača raztopimo v 25 ml navadnega olja in s tem natiramo prsi. Olju za natiranje prsnega koša lahko dodamo še 10 ml evkaliptovega olja. Za dražeč kašelj koromač zmešamo z 1‒2 ml lajneža ali strupene ločike (Lactus virosa), pri infekcijah pa z 2‒3 ml timijanove ali izopove tinkture.

Ameriška češnja

Ameriška češnja ustavlja kašljanje in je koristna za dražeč ali nervozen kašelj. Jemljemo jo kot poparek ali tinkturo v dvomililitrskih odmerkih. Kombiniramo jo z adstringensi, kot je lučnik, krepčili, kot je veliki oman, v resnih primerih pa še z lajnežem ali strupeno ločiko (Lactuca virosa), ki zavira kašelj. Ameriška češnja lahko povzroča dremavost in ni primerna za akutne infekcije.

Bronhitis

Bronhitis je vnetje bronhijev. Vzrok je lahko infekcija. Kronični bronhitis se pogosto poslabša zaradi navadnega prehlada ali zaradi kajenja in onesnaženosti okolja. Zelo učinkovit pri blaženju simptomov bronhitisa je veliki oman, ki krepi in obnavlja pljuča ter lajša izkašljevanje, ogreva in je dober za oslabljena pljuča in trdovraten kašelj. Uporabljamo ga kot poparek, tinkturo ali sirup in ližemo bombone črne mete (ki so naprodaj). Veliki oman uporabimo samostojno ali pa mu dodamo 10 ml soka iz njivske preslice, da pozdravimo škodo na pljučih. Druga zelišča, ki obnavljajo pljuča in mu jih lahko dodamo, so izop, črna meta in navadni komarček.