PRAVILNO ŠČETKANJE

Tudi vi počnete te napake pri ščetkanju svojih zob?

Mare Koren
13. 1. 2022, 21.37
Deli članek:

Skrb za zdrave zobe in zdrav nasmeh spada med osnovno higieno. Vemo, kako dolgo si moramo umivati zobe? Je zobna ščetka dovolj? Si lahko s ščetkanjem poškodujemo dlesni in sklenino?

Dreamstime
Če se ščetka po uporabi ne posuši, lahko postane gojišče bakterij. Zato ščetko zmeraj hranite na odprtem in v navpičnem položaju.

Umivanje zob nas spremlja že od rane mladosti in ga uvrščamo k osnovni higieni, ki jo praviloma izvajamo dvakrat na dan. Umivanje zob ni težko opravilo, a kot sporočajo stomatologi, slabo poznamo prave tehnike umivanja zob. Večina zgreši že na začetku, pri izbiri zobne ščetke.

Ščetine naj bodo mehke

V želji, da bodo naši zobje čim bolj čisti in beli, pogosto posegamo po zobnih ščetkah s poltrdimi ali trdimi ščetinami. A pretrde ščetine v kombinaciji s premočnim pritiskanjem povzročajo mikroranice, skozi katere v naše telo vstopajo bakterije. Prav tako lahko povzročijo uničenje sklenine, še prej pa vnetje dlesni. Zato za svoje zobe izbirajte ščetke z mehkimi in gostimi ščetinami, ki bodo prav tako odstranile vse nečistoče, obenem pa ne bodo agresivne do sklenine in dlesni. Umivanje zob z zobno ščetko žal ni dovolj za zadovoljivo ustno higieno, saj odstrani le okoli 70 odstotkov nečistoč z zobnih površin. Za zadovoljivo ustno higieno je treba očistiti tudi medzobne prostore.

Medzobne ščetke in zobne nitke

Za dobro ustno higieno moramo poskrbeti tudi za medzobne prostore, ki jih najlažje očistimo z medzobnimi ščetkami. V teh prostorih se nabirajo obloge, ki najpogosteje vodijo do zobne gnilobe in vnetja dlesni. Lahko se pojavijo tudi paradontalni žepki in posledično krvavitve. Pri tem so še kako nepogrešljive zobna nitka, ki jo stomatologi priporočajo predvsem v večernih urah, in čopaste ščetke, ki služijo predvsem čiščenju zadnjih zob, kot so sedmice in osmice.

Zakaj moramo zobe umivati tudi zvečer?

Večerno umivanje zob je skoraj pomembnejše od jutranjega, saj z zob v prvi vrsti odstranimo obloge, ki so se na njih nabirale čez dan. Prav tako se ponoči zaustavi naravno splakovanje zob s slino, kar je sicer praksa čez dan, bakterije pa so ravno tako prisotne v ustni votlini in imajo zaradi tega večjo moč nad zobmi. Čez noč se tako veselo hranijo s hrano, ki je ostala med zobmi, in s kislimi izločki uničujejo sklenino. Če si zob ne umijemo več kot dva dni, lahko to vodi v resne težave, saj se v tem času zobne obloge utrdijo in pretvorijo v trdo oblogo, ki je z nežnim ščetkanjem žal ne moremo več očistiti.