Preprosta kura

Za čistost telesa in duha si omislite popraznični post

Mare Koren
16. 1. 2022, 18.26
Deli članek:

Post je silno preprost in privošči si ga lahko vsakdo, saj je zelo poceni. Ne bomo le shujšali, pač pa tudi ozdravili marsikatero bolezen in morda preprečili raka.

Dreamstime
Post je lahko zelo preprost in učinkovit.

Kot kažejo številne študije, že nekaj dni brez hrane zadostuje, da se telo očisti. Poleg tega je post idealna priložnost, da si vzamemo čas zase, pa četudi zgolj tako, da pozorneje spremljamo, kaj se dogaja v našem telesu in duši.

Kako se postimo?

V primeru, da že imamo kakšno bolezen, se po nasvet najprej obrnimo k svojemu zdravniku. Zdrav človek pa se lahko brez nevarnosti posti do 30 ali še več dni, če se le drži potrebnih predhodnih stopenj. Na vsaki stopnji prenehamo jesti eno vrsto hrane, začenši s takimi živili, ki jih organizem prebavi najtežje.

  1. Najprej izločimo vsa živila živalskega izvora,
  2. potem vsa poživila, tudi alkohol,
  3. nato surove maščobe in olja ter oljnice,
  4. zatem kuhane žitne jedi,
  5. kuhano zelenjavo in sadje
  6. ter na koncu mešanico surovih žit, sadja in zelenjave. 

Teh šest stopenj nas postopoma pripelje do posta, ko ne jemo nobene hrane več, zgolj pijemo vodo in druge tekočine, od sadnih do zelenjavnih sokov ter čajev. Če je naše telo hudo zastrupljeno, moramo spiti od litra in pol do treh litrov vode na dan. Vsaka stopnja bo daljša ali krajša, odvisno od dolžine nameravanega posta. Tako lahko vsaka stopnja traja le en obrok, en dan ali več dni. Najprej bomo torej določili trajanje posta, potem bomo temu ustrezno predvideli naslednje stopnje. Sčasoma se bomo tako izurili, da bomo nagonsko čutili, kdaj je posamezna stopnja trajala dovolj dolgo, pa tudi, kdaj nam je postenja dovolj.

profimedia
Najprej bomo torej določili trajanje posta, potem bomo temu ustrezno predvideli naslednje stopnje.

O klistirju

Že pred postenjem je črevesje in danko priporočljivo očistiti navlake, da se znebimo vseh morebitnih črevesnih motenj, ki nastanejo predvsem zaradi uživanja hrane živalskega izvora. V lekarni kupimo pripomočke za klistiranje in prosimo, da nam o izpiranju dajo natančne napotke. V običajnih razmerah si lahko izpiramo črevesje enkrat na teden ali celo vsak dan. Med postom pa prečiščevalno kuro zaokrožimo z izpiranjem celo enkrat ali dvakrat na dan. Zadnjična prha je preprostejša različica izpiranja črevesja. Pri tej v zadnjično odprtino spustimo od pol litra do liter vode in jo takoj izločimo. Sok nekaterih vrst zelenjave, recimo pora, črne redkve ali krompirja, je treba razredčiti z vodo. Lahko pa tudi zmešamo dva ali tri različne zelenjavne sokove ali pa zelenjavni in jabolčni sok, ki se odlično ujema z zelenjavo. Blagodejno učinkujejo čaji, ki jih ne sladimo preveč, če že, pa jih zasladimo z medom. Pijemo mlačne ali hladne, nikoli vročih.

Lahko se zgodi, da nas za nekaj trenutkov preplavijo dolgo zadrževana čustva, ko začnemo spet jesti, pa se navadno ti izbruhi spet poležejo. Lahko se jih naučimo obvladati s telesnimi vajami. Lahko se pretegujemo, jočemo, se kremžimo, kričimo, po nečem udarjamo, topotamo, se razjezimo na vzglavnik, trgamo stare časopise, čečkamo. Sicer pa je razpoloženje med postom po navadi vedro in vzhičeno. Ta čas je idealen za pripravo kakega izpita, kajti jasnost duha se okrepi, čutili bomo neverjetne tokove skladnosti, ljubezni in modrosti. Sprostitev bo večja ob predhodni telesni dejavnosti, ob uživanju na soncu, v topli kopeli, savni, masaži. Čustveno umirjenost stopnjujemo z glasbo. Dovolimo si, da globoko doživljamo določeno čustvo in ga nekaj minut izražamo z gibi, zvoki, kriki, jokom, solzami, smehom.