40.000 Slovencev se spopada z luskavico

Srbi, se lušči in je nelagodna, a nenalezljiva in nenevarna drugim

Mare Koren
10. 1. 2022, 05.30
Deli članek:

Samo v Sloveniji je okoli štirideset tisoč bolnikov z luskavico, boleznijo s predeli zadebeljene, luskaste kože, kar povzroča nelagodje v lastnem telesu in družbi. Oboleli imajo večje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni, depresije … Bolezen krajša življenjsko dobo, zato sta celosten pristop in redno spremljanje luskavice ključna.

/
Luskavica je dedna, a ni nalezljiva bolezen.
Kako bolezen prepoznamo: • dvignjena, pordela in vneta mesta kože, • suha koža, ki lahko razpoka do krvi, • srbenje, pekoč občutek na koži in boleča koža, • vdolbinice na nohtih in odstopanje nohta od posteljice, • klobasasti prsti, ko so vneti in otekli sklepi enega prsta. 

Psoriaza, kakor ji tudi pravimo, je vnetna bolezen, ki povzroča žarišča na koži, prekrita s srebrno sivimi luskami. Najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. Za zdaj se strokovnjaki strinjajo, da je dedna, vendar ni nalezljiva.

Kakšni so prvi znaki

Večinoma se pri luskavici najprej pojavijo rdečkasta žarišča zadebeljene kože nad komolci, koleni, včasih tudi na lasišču; žarišča so pokrita s srebrnkasto sivimi luskami. Sredinec se lahko tako skrajša, da je najkrajši prst na roki.

Ni nalezljiva!

Žal ljudje luskavico pogosto napačno razumemo, ob pogledu na močno razdraženo kožo pa celo menimo, da se lahko od bolnika okužimo. Tako bolniki le s težkim srcem odidejo na javni bazen in se izpostavijo radovednežem. A luskavica prizadene tudi »oblečeno« življenje v šoli, na delovnem mestu in moteče vpliva na vsakodnevne medsebojne odnose, komunikacijo in intimnost. Vse to zamaje bolnikovo samozavest. Ker ne rani le kože, ampak tudi duševnost, bolnikom priporočajo druženje z drugimi bolniki, ki si lahko med seboj pomagajo z nasveti in podporo.

Življenje z luskavico

Izjemno blagodejno vpliva na kožo klimatsko zdravljenje ob morju, z obilo kopanja v morski vodi, tudi las. Pri luskavici, ki zajame večje površine kože, je zelo učinkovito zdravljenje z ultravijolično svetlobo, pri katerem je edina pomanjkljivost, da poveča ogroženost s kožnim rakom, zato mora potekati pod nadzorom dermatologa.

Dreamstime
Najprej se pojavijo rdečkasta žarišča zadebeljene kože, ki so pokrita s srebrnkasto sivimi luskami.

Še kako pomaga zmerno sončenje, brez sončnih opeklin seveda. Za vsak dan pa velja, da se morate izogibati kopelim, milom in šamponom, ki izsušijo kožo. Kupujte kozmetiko, obogateno z olji. Oblačila naj bodo kar najbolj udobna, ohlapna. Prednost dajte oblekam iz bombaža, lanu in svile, saj dihajo in ne dražijo kože. Dovolj spite in se priučite tehnik sproščanja, saj utrujenost in pomanjkanje spanca sprožata stres, ta pa zagone luskavice. Poskrbite za močan imunski sistem s prehrano z obilo zelenjave in sadja, na alkohol in cigarete pa pozabite. In še: šport je dobrodošel, vendar z vsemi potrebnimi zaščitnimi sredstvi za kožo. Raje kot kontaktnim športom se posvetite rekreativnim igram in sprehodom.