Številna plemena severnoameriških Indijancev so ameriški slamnik uporabljala za zdravljenje ran vseh vrst in različnih vnetij, pri pikih insektov in kačjih ugrizih, pri kašljanju, prehladu, zobobolu, trebušnih krčih in celo gonoreji. Na Slovenskem pa se najpogosteje uporablja kot raztopina sveže iztisnjenega soka iz listov ali cvetov, alkoholno-vodni izvleček iz korenin, za čaj iz grobo zmletih rastlin ali izdelavo kapsul z izvlečkom rastline.

Za kaj vse je koristen

Zdravilne snovi v ameriškem slamniku so zelo močne in učinkovite. Iz korenin, listov in cvetov izdelujemo pripravke za krepitev imunskega sistema, ki lahko delujejo antibakterijsko, zdravijo bolezni dihal, blažijo bolečine, otekline in opekline. Ameriški slamnik pomaga tudi pri celjenju ran in regeneraciji kože – odličen je pri kožnih vnetjih, srbečici, izpuščajih, ozeblinah, pospešuje prekrvitev in preprečuje nastanek herpesa. Predvsem je učinkovito sredstvo proti gripi, prehladu, okužbam zgornjih dihal, okužbam spolnih organov in sečil ter drugim boleznim. Vsebuje tudi številne spojine, ki spodbujajo delovanje belih krvnih celic – levkocitov in tako tudi obrambo organizma. Najpomembnejše snovi so derivati kavne kisline, alkamidi in heteroglikanski polisaharidi. Iz rastline ameriškega slamnika lahko pridobimo zdravilno olje, mazilo, svež sok, tinkturo ali čaj.

Opozorilo

Pri dolgotrajnem jemanju dosežemo nasprotni učinek – odpornost se zmanjša, zato ga je v preventivne namene priporočljivo uporabljati največ šest do osem tednov. Ameriškega slamnika ne smejo uživati ljudje s hudimi sistemskimi boleznimi, kot so tuberkuloza, okužba z virusom HIV in aids. Prav tako ga ne smejo uživati osebe z avtoimunskimi boleznimi, kot so bolezni sklepov in vezivnega tkiva ter multipla skleroza, in osebe s presajenimi organi.