Temperatura

Zdravil ne shranjujmo v kopalnici ali kuhinji

Mojca Kopriva
9. 1. 2022, 10.11
Deli članek:

Mnoga zdravila so toplotno občutljiva in lahko pod vplivom neugodne toplote ali mraza postanejo (ne)škodljivo spremenjena, hkrati pa neučinkovita in celo škodljiva.

Dreamstime
Zdravila, ki niso tako občutljiva, se shranjujejo pri sobni temperaturi.

Spremembe zdravil pod vplivom temperature zraka lahko vplivajo na farmacevtsko obliko zdravila. Na primer maščobe, kreme ali paste se raztopijo pri povišanih temperaturah in strdijo pri visokih temperaturah. Tablete, kapsule, sirupi in raztopine pri neprimernih temperaturah lahko spremenijo organoleptične lastnosti: barvo, vonj ali okus. Toda številna zdravila, zlasti biološka, ​​lahko spremenijo tudi svojo kemično strukturo in s tem kemično sestavo. Za vsako zdravilo proizvajalec v navodilih za zdravilo navede način shranjevanja, torej sprejemljive in nesprejemljive spremembe, ki se lahko pojavijo, če se zdravilo ne shrani pravilno.

Prevoz in skladiščenje v »hladni verigi«

V farmacevtski industriji, pri transportu, skladiščenju in v vseh lekarnah obstajajo številna stroga pravila, ki zagotavljajo predpisane temperaturne pogoje med skladiščenjem in prevozom zdravil do trenutka njegove uporabe, torej dostave pacientu. To še posebej velja za zdravila, ki se prevažajo in shranjujejo v tako imenovani hladni verigi. To so tista zdravila, katerih temperatura shranjevanja je predpisana na hladnem (od 8 do 15 °C), in tista, ki so shranjena na zelo hladni temperaturi (od 2 do 8 °C).

Pri sobni temperaturi ali v hladilniku

Zdravila, ki niso tako občutljiva, se shranjujejo pri sobni temperaturi in imajo sprejemljiv razpon od 15 do 30 °C in optimalno temperaturo do 25 °C. Poleg zdravil je shranjevanje pomembno tudi za različne medicinske pripomočke ali diagnostične trakove. Vsaka škatla z zdravili je opremljena z navodilom za uporabo zdravila, ki med drugim navaja tudi shranjevanje. Navodila je treba vedno prebrati in jih hraniti, saj se nekatera zdravila shranjujejo drugače pred odprtjem in drugače po odprtju. Zdravila, shranjena pri sobni temperaturi, je treba hraniti v hladnejšem, temnejšem prostoru ali omari in v škatli na ločenem mestu, morda v spalnici, na hodniku ali v shrambi. V kuhinji in kopalnici je preveč temperaturnih nihanj, pogosto pa je prisotna tudi vlaga, zato ta prostor v domu ni najbolj primeren. Paziti je treba, da zdravila niso izpostavljena soncu ali viru toplote. Zdravila, ki jih je treba hraniti v hladilniku, je najbolje hraniti v najnižjem predelu in stran od sten hladilnika.