TVEGAMO LAHKO RESNO OKUŽBO

Na deskah za rezanje se zadržuje ogromno bakterij

Mare Koren
28. 11. 2021, 20.29
Deli članek:

Ne glede na to, ali uporabljate plastične ali lesene deske za rezanje mesa in zelenjave, so te pravo gojišče bakterij. Redno čiščenje je zato zelo pomembno. Ali veste, kako se ga lotiti?

Dreamstime
Madeže z lesenih desk in drugih lesenih predmetov v hiši boste preprosto in hitro odstranili s pomočjo majoneze.

Na tržišču so danes na voljo različne vrste desk za rezanje. Material nekaterih naj bi zagotavljal antibakterijsko zaščito, a se na to ne gre zanašati. Kljub velik izbiri desk za rezanje, ki so namenjene prav določenim vrstam hrane, denimo mesu, zelenjavi, kruhu, je vsem skupno, da moramo dobro skrbeti za njihovo čistočo. Mnenja o učinkovitosti materialov so sicer zelo različna.

Lesene deske

Kuharji raje uporabljajo lesene deske; strokovnjaki pravijo, da naj bi take deske delovale baktericidno, še posebej če gre za starejši les. Manj naj bi krhale nože in drobni delci lesa, ki med rezanjem morda ostanejo na zelenjavi, kruhu ali mesu, niso nevarni za naš organizem. A priznati je treba, da so lesene deske tudi precej občutljive ob vzdrževanju. Kot vemo, ne spadajo v pomivalni stroj, saj bi jih visoka temperatura in močno sredstvo za pomivanje posode uničila, zvila ali celo povzročila razpoke. Zato raje uporabljajte naravna čistila; desko najprej dobro zdrgnite s polovico limone, nato pa jo posujte s soljo; pustite delovati vsaj 15 minut ter sperite z vročo vodo.

Plastične deske

V nasprotju z lesenimi deskami je plastične mogoče oprati v pomivalnem stroju; večino bakterij uničita že visoka temperatura in čistilo, a vendar jim je občasno treba posvetiti nekaj več pozornosti. Tudi pri plastičnih deskah torej uporabite domača čistila; mešanica kisa, detergenta za pomivanje posode in vroče vode je odlična kombinacija za uničenje nevarnih bakterij.

Lesena ali plastična?

Raziskava iz leta 2017, ki so jo opravili na Univerzi Wisconsin, je pokazala, da bakterije, vključno s salmonelo, na leseni deski niso preživele čez noč, na plastični deski pa so se bakterije iste vrste samo še razmnožile. Plastična deska ne vpije vode in ostane dlje časa vlažna, zato bakterije na njej preživijo dlje. Les pa vpije vodo in se posledično na površini hitreje posuši, poleg tega vsebuje naravne antibiotike, ki upočasnjujejo rast bakterij.