Zdravilna moč

S timijanom nad kašelj, afte in do nižjega tlaka

Zoran Franc
28. 11. 2021, 12.57
Posodobljeno: 28. 11. 2021, 14.35
Deli članek:

Timijan poznamo predvsem kot začimbo, ki je nepogrešljiva v kulinariki. A nikar ne pozabimo, da je še kako pomemben za naše zdravje.

Profimedia
Rastlina je odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj pospešuje nastajanje belih krvnih celic, hkrati pa povečuje odpornost proti tujkom.

Res je, da na zdravilno moč timijana pogosto pozabimo, a nikar, saj je še kako nepogrešljiv v času prehladih obolenj. Iz timijana lahko pripravimo blažilen čaj ali pa ga uporabimo za zunanjo uporabo – za pospeševanje celjenja ran, nego kože ali las. V nadaljevanju smo zbrali nasvete, kako vam bo timijan še v pomoč.

Dezinficira in pomaga pri celjenju

Vam je oslabel imunski sistem in se je pojavil herpes? Mogoče afte v ustih oziroma razjede? Vas boli grlo? Timijan je skoraj vsestranski, pravzaprav nepogrešljiv pri vseh treh omenjenih tegobah. V primeru aft in bolečega grla se priporoča grgranje timijanovega čaja, ki bo dezinficiral ustno votlino, obenem pa zmanjšal bolečino. Timijan poskrbi za dezinfekcijo in ublažitev vnetij. Prav tako je nepogrešljiv pri negi kože, saj hitro zdravi okužbe. Z vatirano paličico ga nanesite na herpes, ki se je pojavil na ustnici. Pri tem pazite, da se s paličico ne dotikate zdravih predelov, saj lahko virus prenesete. Čaj lahko uporabite tudi pri preprečevanju okužb v primeru ran ali ureznin. Rane boste tako naravno očistili, obenem pa skrajšali čas celjenja. Nepogrešljiv je timijanov čaj pri vnetju oči.

Dreamstime
Pripravki iz timijana, čaji in tinkture, so še posebej uporabni ob težavah z dihali. Blažijo simptome okužb in omogočajo lažje dihanje

Pomoč pri dihalnih obolenjih

Pripravki iz timijana so še kako primerni in nepogrešljivi v prehladnih obdobjih, ko virusi in bakterije napadejo naš dihalni sistem. Timijanov čaj in inhalacija čaja bosta pomagala pri blaženju simptomov okužb in omogočila lažje dihanje. Prav tako boste s timijanovim čajem pomagali imunskemu sistemu, da si bo hitreje opomogel, ter zmanjšali možnost za ponovitev okužbe. Za pripravo čaja potrebujete dve žlički posušenega timijana ali eno žličko svežega ter pol litra vode. Timijan stresemo v čajnik in prilijemo vodo ter zavremo. Nato umaknemo z ognja in pustimo namakati pet minut. Precedimo in pijemo po požirkih. Čaju dodamo limonin sok in eno  žličko domačega medu.