Nočni kašelj

Simptomi astme in artritisa se razživijo v nočnih urah

Tea Dečman
28. 11. 2021, 15.20
Deli članek:

Ste že večkrat menili, da niste tako hudo bolni, potem pa so se ponoči vaši simptomi tako močno poslabšali, da vam je bilo žal, da niste prej poiskali zdravniške pomoči?

profimedia
Nespečnost.

Pri bolnikih z astmo je nočni kašelj pogosta težava, ki kar 61 odstotkom astmatikom krati nočni spanec. Simptomi se lahko ponoči poslabšajo, vključno s kratko sapo in piskanjem v pljučih. Obstajajo različne teorije, zakaj se stanje poslabša prav ponoči. Ena od njih pravi, da se raven stresnega hormona kortizola spreminja prav prek noči in tako vpliva na dihalne poti. Po polnoči je dihanje najpočasnejše, kar povzroči manj učinkovit prenos kisika v krvni obtok in izločanje ogljikovega dioksida iz telesa prek pljuč. Poleg tega je spalnica pogosto prostor, ki lahko sproži simptome astme. Problematične so predvsem pršice v posteljnini, žimnicah, plišastih igračkah, preprogah in zavesah.

Artritis

Artritis je avtoimunska bolezen, ki prizadene številne organe in tkiva, še posebej sklepe. Tako povzroča bolečine in vnetja hrustanca, kosti in sklepov. Dolga obdobja počitka, kot je spanje, lahko bolečino še poslabšajo. Najbrž je vzrok v tem, da sklepi postanejo preobremenjeni z odvečno tekočino, ki se začne nabirati, ko so sklepi dlje časa nepokretni. Tekočina je sicer vedno prisotna, a jo telesni mehanizmi odplaknejo in se ne nabira v večji količini. Ponoči pa se proces odvajanja upočasni, kar vodi do togosti in bolečine, ki lahko bolnike zbudi.

Thinkstock Photos
Raziskava je odgovorila na vprašanje, kateri je najučinkovitejši način zdravljenja bolnikov, ki so zaradi infarkta srčne mišice razvili kardiogeni šok.

Bolezni srca

Okoli polovica smrti zaradi srčnega napada nastopi že uro po napadu. Ti se najpogosteje pojavljajo v zgodnjih jutranjih urah. Zgodnji jutranji srčni napadi so povezani s trombociti v krvi, ki v nočnih urah postanejo bolj lepljivi in so bolj nagnjeni k nastanku strdka. Verjetno je vzrok za to v nočnem postu ali hormonskih spremembah, ki se zgodijo ponoči.

Zgaga

Vračanje želodčne kisline v grlo je pogosta težava, ki pesti nekatere ljudi predvsem ponoči in povzroča pekočo bolečino v grlu. To se zgodi, ko mišični obroč sfinkter na spodnjem koncu požiralnika ne tesni dobro in vsebino iz želodca spušča nazaj v zgornji del prebavnega trakta. Mišica zapiralka ni nujno okvarjena, a pride do slabega tesnjenja, ki so mu bolj izpostavljeni kadilci in nosečnice, saj nosečniški hormoni sproščajo mišice v telesu. Pogosto se težava pojavi tudi pri ljudeh, ki pojedo velike količine hrane ali imajo prekomerno telesno težo, saj se tudi v tem primeru pojavi zmanjšanje napetosti mišice zapiralke. Zaradi gravitacije se stanje ponoči poslabša, saj se vsebina želodca lažje sprosti in zlije v grlo. Pomaga že, če se uležete na bok in glavo podložite z blazino, s tem zakon gravitacije obrnete v svojo korist.

Prehlad

Številni ljudje pravijo, da se simptomi virusne okužbe, kot je prehlad ali herpes, ponoči poslabšajo. Ni jasno, zakaj se bolečine ob herpesu ponoči povečajo, a morda je vzrok povezan z ravnjo nevrotransmiterjev – kemikalij, ki prenašajo signale od nevronov do celic – in hormoni, ki so vključeni v dojemanje bolečine in se ponoči povišajo. Pri prehladih pa je pojasnilo bolj jasno: poravnane dihalne poti omogočajo, da se sluz in tekočina iz pljuč redno čistita v grlo. Ta proces pa je manj učinkovit, ko ležimo horizontalno, kar izzove kašelj in zamašene dihalne poti.