SEČNI KAMNI

Krčevita bolečina in kri v urinu? Takoj k zdravniku!

Tea Dečman
14. 11. 2021, 21.17
Posodobljeno: 14. 11. 2021, 21.29
Deli članek:

Ledvični ali sečni kamni so čvrsti drobci, ki lahko nastanejo kjerkoli v sečilih in lahko povzročijo bolečine, krvavitev, zaporo sečnega toka ali okužbo.

Dreamstime
Nezdravljena bolezen lahko vodi v vnetja in odpoved ledvic

Tipični simptomi se pojavijo, ko kamen iz ledvičnega meha pripotuje v sečevod in ob premikanju draži ter poškoduje njegovo steno. To povzroča hudo bolečino, krvavo obarvan urin (hematurija), slabost in bruhanje ter močno potrebo po uriniranju. Govorimo o napadu ledvičnih kamnov. Bolečina, ki ob tem nastopi – ledvična kolika –, je nenadna, izredno močna, krčevita ali zbadajoča, ki lahko seva proti spolovilu in v stegno. Spremenjen telesni položaj je ne omili, njena lokacija pa je odvisna od tega, kje v sečevodu je kamen. Po moči se spreminja in navadno traja nekaj ur, preden začne sama od sebe pojemati. Bolnik je prizadet, pogosto bruha. Urin je lahko različno močno obarvan s krvjo, odvisno od poškodbe sluznice sečevoda. Navadno napada ne spremlja povišana telesna temperatura, če pa je ta prisotna, kaže na vnetje – in takrat je še pomembneje obiskati zdravnika. Zgodi se tudi, da bolnik, ki ima ledvične kamne, nima nobenih težav in so kamni odkriti naključno ob drugih zdravniških pregledih.

Samopomoč

Večina bolnikov z majhnimi kamni se zdravi doma s protibolečinskimi zdravili in večjimi količinami zaužite tekočine. To navadno zadostuje, da se kamen z urinom izplavi iz sečil. Kljub temu je pomembno, da v primeru težav bolnik ne odlaša z obiskom zdravnika.

Kako poteka zdravljenje?

Začetno zdravljenje je podobno pri vseh bolnikih z ledvičnimi kamni. Večina bolnikov potrebuje le zdravila proti bolečinam (ketoprofen, diklofenak, ibuprofen, včasih opioidne analgetike) in veliko tekočine, dokler se kamen ne izloči. Če bolnik lahko pije, je najbolje, da se zdravi doma, sicer pa mora ostati v bolnišnici, kjer mu zdravila in tekočino dovajajo v žilo. Kamni, manjši od 5 milimetrov, se večinoma izločijo spontano, večji od 7 milimetrov pa le redko. Bolnik tedaj potrebuje dodatne ukrepe. Zunajtelesno drobljenje kamnov z udarnimi valovi (angl. extracorporeal shock wave lithotripsy, ESWL) je v večini primerov uspešna in varna metoda. Neuporabna je le pri zelo velikih kamnih, ki izpolnjujejo večji del ledvičnega meha. Takrat je treba kamen kirurško odstraniti, a gre za manjši, minimalno invaziven poseg.

Zapleti in posledice bolezni

Majhni kamni se ponavadi brez zdravljenja izločijo sami in ne puščajo nobenih posledic. Tudi večji kamni, ki jih pravilno in pravočasno zdravimo, nimajo nobenih zdravstvenih posledic. V primeru odstranjevanja kamnov bodisi z drobljenjem ali drugimi postopki ali po morebitni operaciji bolniki popolnoma okrevajo. Pri pozno zdravljenih ali celo nezdravljenih bolnikih kamni pogosto povzročajo zastoj urina, ponavljajoča se vnetja sečnih poti in ledvic ter v končni fazi ledvično odpoved zaradi vnetij in pritiska zastajajočega urina na ledvično tkivo. Vsak napad ledvičnih kamnov povečuje verjetnost za naslednji napad.

Ali lahko nastanek kamnov preprečimo?

Ker se napad ledvičnih kamnov v 10 letih ponovi pri kar polovici bolnikov, je pomembno, da se bolnik po prvem napadu z manjšimi spremembami življenjskega sloga trudi preprečiti vnovičen napad. Za preprečevanje je najpomembnejši povečan vnos tekočine, predvsem vode ali pomarančnega soka. Za ljudi brez drugih zdravstvenih težav je priporočen vnos treh litrov tekočine (najbolje vode) na dan, od tega pomemben delež pred spanjem ali ponoči. Pri določenih tipih ledvičnih kamnov je pomembna tudi dieta z manj beljakovinami, soli in maščobami ter z več sadja in zelenjave ter z normalnim vnosom kalcija.