Banane spadajo med zelo zdrave sadeže. Vsebujejo veliko esencialnih hranil in pozitivno vplivajo na prebavo, zdravje našega srca ter hujšanje. Banane s čvrstim mesom imajo odlike škrobnih živil. Pri zrelejših bananah se večina škroba spremeni v sladkor, ki izčrpano telo hitro oskrbi z energijo, zato so nepogrešljive predvsem pri športno aktivnih ljudeh in priljubljene pri rekreacijskih športih. Banane so popoln naravni prigrizek, saj so zdrave in nasitne. Koristi, ki jih imajo, pa se spreminjajo glede na zrelost.

banana in športnik
Profimedia
Banane nam bodo hitro zagotovile energijo in nas nasitile.

Pobirajo še zelene

Banane praviloma ne smejo zoreti na rastlini, sicer bi postale mokaste in neokusne. Tudi domačini sekajo še zelene banane in jih nato zorijo v senci. Za izvoz tako odrežejo povsem zelene banane in jih skladiščijo v hladilnicah. Ko banane dostavijo na cilj, jih približno pet dni zorijo, šele nato postavijo na prodajne police.

Bogastvo hranil

V bananah najdemo veliko vlaknin in različnih snovi, ki delujejo kot antioksidanti. Ena srednja velika banana (120 g) vsebuje:

•    kalij – 9 odstotkov dnevno priporočene količine 
•    vitamin B6 – 33 odstotkov dnevno priporočene količine
•    vitamin C – 11 odstotkov dnevno priporočene količine
•    magnezij – 8 odstotkov dnevno priporočene količine
•    baker – 10 odstotkov dnevno priporočene količine 
•    mangan – 14 odstotkov dnevno priporočene količine 
•    ogljikove hidrate – 24 gramov
•    vlaknine – 3 grami
•    beljakovine – 1,3 grama
•    maščobe – 0,4 grama
•    kalorije – 100 

Zrela banana vsebuje predvsem vodo, ogljikove hidrate ter nekaj malega beljakovin. V nezrelih bananah ogljikove hidrate predstavlja škrob, ki se v zrelih pretvori v enostavne sladkorje, med katerimi prevladujejo glukoza, fruktoza in saharoza. Zrele banane veljajo za odličen vir energije in so zelo lahkoprebavljive.

Kardiovaskularno zdravje

Številne študije so potrdile, da banane izjemno koristno vplivajo na dobro kardiovaskularno zdravje. Zahvala gre predvsem kaliju, mineralu, ki je izjemno pomemben za dobro delovanje srca. Neposredno vpliva na uravnavanje krvnega tlaka, kar pomeni, da preprečuje preobremenjenost žil in delovanja srca.

Uredite holesterol

Banane so odlično sadje, ki bo poskrbelo za uravnavanje holesterola. Po njih je torej smiselno poseči pri povišanem holesterolu. Banane delujejo blagodejno in ga naravno znižujejo, saj vsebujejo sterol, maščobo, ki koristno vpliva na delovanje. Kljub sladkorjem, ki jih vsebujejo, imajo nizek glikemični indeks, zaradi česar so primerne tudi za sladkorne bolnike.

Do boljšega spanca

Banane je smiselno uživati tudi, ko vas muči nespečnost. V njih najdemo dober vir melatonina, hormona, ki skrbi za kakovosten spanec. Pomembno vlogo ima še aminokislina triptofan, ki prav tako pripomore k boljšemu spancu. Slednji vpliva na delovanje serotonina, hormona, ki uravnava razpoloženje.

Izboljšajte prebavo

V bananah najdemo ogromno vlaknin, ki so pomembne za dobro prebavo in posledično pomagajo preprečevati prebavne težave. Nepogrešljive so v času driske, saj pripomorejo k zaustavitvi, in obenem pri zapekah, saj ugodno vplivajo na kakovost blata.

So rjave banane za odpis?

Prav nasprotno, banane so užitne ne glede na barvo, okus pa je stvar posameznika. Mnogi zmotno mislijo, da so rjave banane nezdrave, a japonski znanstveniki so potrdili, da so banane z rjavimi madeži skoraj desetkrat bolj zdrave od drugega sadja, saj se v njih skriva največ antikancerogenih snovi. Takšne so tudi primernejše za leno prebavo, saj se sladkor iz njih lažje absorbira.

Šop raztrgajte

Ko banane prinesete domov, šop banan raztrgajte, zaradi česar bodo dlje časa zorele oziroma ohranjale svežino. Prehitro zorenje lahko preprečite tudi tako, da jih postavite na hladno ali pa peclje odrežete in odrezano stran namočite v kis ali limonin sok. Pomaga tudi, če peclje povijete z aluminijasto folijo.