menopavza

Hitreje se zredite, kadar ne spite dovolj

Tea Dečman
17. 10. 2021, 20.05
Deli članek:

Spite v lahkih, bombažnih oblačilih, ki so prijetna za kožo.

Profimedia
Globok spanec je zlata vreden, zato se zanj izplača potruditi.

Motnje spanja pripomorejo k povečanju telesne teže pri ženskah v menopavzi. Pojavijo se zaradi različnih dejavnikov, kot so nočno znojenje, stres in motnje razpoloženja, obstruktivna apneja med spanjem, ter neposredno zaradi znižane vrednosti estrogena v telesu.

Kronično pomanjkanje spanca vodi do večje dnevne utrujenosti in manjše fizične aktivnosti. Zvečer pazite, da ne jeste preveč in prepozno – to je zelo pomembno za dober spanec. Popoldne se izogibajte kofeinu, nikotinu in tudi alkoholu. Spite v lahkih, bombažnih oblačilih, ki so prijetna za kožo. Če se zbudite sredi noči, vstanite, popijte malo vode in se uspavajte z branjem knjige.

Če pogosto leže v postelji razmišljate o vseh težavah ali v mislih pripravljate seznam stvari, ki jih morate opraviti naslednji dan, vam bo morda pomagalo pisanje dnevnika. Ni nujno, da vanj zapisujete vsak dan, čeprav so redni zapisi vsekakor priporočljivi. Tako se lahko konkretno in bolj konstruktivno spopadete z morebitnimi negativnimi mislimi in anksioznostjo.