Pelin

Nepogrešljiva zdravilna rastlina, ki čisti jetra in pomirja boleč trebuh

Mare Koren
17. 10. 2021, 16.15
Deli članek:

Potem ko na zeliščnem vrtu počasi že pospravljamo in sušimo večino zelišč, se bo vse do zime bogato bohotil pelin, ki je znan predvsem po grenkem okusu in številnih blagodejnih vplivih na zdravje.

Dreamstime
V antičnih časih so verjeli, da ima pelin božanske sposobnosti.

Navadni pelin so uporabljali že v antičnih časih in verjeli v njegove nadnaravne sposobnosti. Uvrščamo ga med nebinovke, v isto družino kot marjetice. Pravi pelin je trajnica, ki se bo na svojem mestu razraščala iz leta v leto in jo moramo sčasoma nekoliko ukrotiti. Pelin prepoznamo po pokončnih razvejanih steblih, ki so pokrita s sivimi, gostimi dlačicami. V starem Egiptu so ga uporabljali kot antiseptik, v antiki so ga uporabljale predvsem ženske, v času menstrualnih težav in pri revmatizmu.

Zdravilne učinkovine

V pelinu najdemo številna eterična olja, ki so bogata s sabinenom, mircenom in tujonon. V njem najdemo tudi tanine, karotenoide, flavonoide, grenčine in vitamin C. Glavni učinkovini sta absintin in artabsin, ki se pojavljata predvsem v listih in sta v prvi vrsti krivi za grenkobo, s katero povezujemo pelin.

Pomoč pri prebavnih težavah in parazitih

Pelin je koristen pri različnih težavah s prebavo. Pomaga denimo pri napihnjenosti in driski, poskrbi za čiščenje prebavnega trakta in spodbudi izločanje prebavnih sokov. S pelinom so nekoč uspešno odpravljali notranje parazite, kot so gliste in drugi paraziti, ki se pojavljajo v prebavilih. Pelin dokazano sprošča krče in poživlja krvni obtok, kar pripomore k boljši prekrvavitvi prebavil in ledvic. Posledici sta izboljšana prebava ter hitrejša in kakovostnejša presnova. Pelin so uporabljali tudi pri otrocih z motnjami hranjenja za spodbujanje apetita in pri griži. V ta namen so pripravili čaj. Žlico posušenega pelina za 15 minut namočimo v vreli vodi, nato precedimo in popijemo po požirkih. Tak čaj bo ugodno deloval na številne težave, povezane s prebavo. Svetuje se enotedenska kura.

Očistite jetra

Pelin je nepogrešljiv pri čiščenju jeter, ki so naš »filtrirni« organ. Zavedati se moramo, da kadar so jetra obremenjena ali preobremenjena, trpi celo telo, kar se kaže predvsem v utrujenosti in slabem počutju. Pelin izjemno pozitivno vpliva na delovanje jeter in žolčnik, prav tako imam pomembno vlogo pri čiščenju organizma.

Naravni afrodiziak, pomoč pri uravnavanju menstruacij

Pelin spada med enega najboljših naravnih afrodiziakov, saj spodbuja povečanje libida tako pri moških kot pri ženskah. Pomaga tudi tistim ženskam, ki imajo težave z zelo nerednimi menstruacijami.