srečanje ministrov za zdravje

»Če ne cepimo preostalega sveta, nismo varni«

G.G.
12. 10. 2021, 17.56
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 17.59
Deli članek:

To je sporočilo evropske komisarke za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ministri za zdravje držav Evropske unije so danes na Brdu pri Kranju razpravljali o o pomembnih temah za evropske zdravstvene sisteme. Osrednja tema je bil še vedno prisotni koronavirus in njegove posledice.

»Pandemija je pokazala ranljivost naših zdravstvenih sistemov, zato so se ministri strinjali, da je treba ukrepati zdaj in okrepiti sodelovanje med državami članicami, še posebej na področju povečanja dostopnosti in zagotavljanja dobavljivosti zdravil,« je povedal slovenski minister za zdravje Janez Poklukar in dodal, da so ministri z razpravo prispevali k pripravi sklepov Sveta EU, ki bodo obravnavani na decembrskem Svetu za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov. Ministri in ministrice so se strinjali, da je treba zagotoviti boljšo avtonomijo EU na področju zdravil, predvsem z izboljšanjem proizvodnih kapacitet za zdravila znotraj EU. Pandemija je namreč razkrila visoko stopnjo tveganja, če smo preveč odvisni od trgov zunaj EU.

Poklukar je omenil, da je delež precepljenih odraslih na evropski ravni prispeval k umiritvi epidemičnih razmer. Slovenija sicer še caplja nekoliko zadaj, na kar je opozorila tudi evropska komisarke za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides: »Toda v nekaterih državah članicah je stopnja cepljenja še vedno skrb vzbujajoče nizka. Narediti moramo vse, da se to ne spremeni v pandemijo necepljenih, bodisi v EU bodisi po vsem svetu. Danes sem ministre za zdravje pozvala, naj ne zapustijo preostalega sveta in izpolnijo svoje globalne zaveze. Če ne cepimo preostalega sveta, nismo varni.«