Migrene

Nikar ne ignorirajte utripajoče bolečine

T.D.
16. 10. 2021, 14.16
Deli članek:

Čeprav migrena v povprečju prizadene skoraj dvanajst odstotkov svetovne populacije in je v Evropi eden vodilnih vzrokov invalidnosti, o(b)staja še mnogo bolnikov brez prave diagnoze in ustreznega zdravljenja.

Dreamstime
Med sprožilci migrene so: občutljivost za vreme in za močno svetlobo, hormoni, sprememba ritma spanja, hrana, telesni napor, nekateri vonji ...

Migrena je posebna nevrološka bolezen. Vključuje ponavljajoče se napade zmerne do hude bolečine v glavi, ki je praviloma utripajoča. Pogosto je omejena le na eno stran glave in je lahko povezana s slabostjo, bruhanjem in povečano občutljivostjo na svetlobo, zvoke in vonjave. Med sprožilci migrene so vsi tisti dejavniki, ki posameznika vržejo iz njegovega stalnega bioritma: občutljivost za vreme in za močno svetlobo, hormoni, sprememba ritma spanja, hrana, telesni napor, nekateri vonji. Že samo zavedanje, da obstajajo sprožilci, lahko bolniku pomaga preprečiti veliko napadov ali pa se nanje ustrezno pripraviti. V pomoč so blagi analgetiki, še prej pa je dobro poskusiti z različnimi metodami: z lažjo prehrano, izogibanjem kavi, z dodatki, kot sta magnezij in Q10, akupunkturo, počitkom … V zadnjem desetletju se je zdravljenje hudih migren tudi revolucionarno spremenilo, saj so odkrili nov razred zdravil, ki delujejo preko aktivacije določene podskupine serotoninskih receptorjev. Ta zdravila, triptani, zelo učinkovito ustavijo začetek migrenskega glavobola.

Brez diagnoze

Migrena je pogostejša od sladkorne bolezni, epilepsije in astme skupaj ter močno vpliva na življenje več kot desetine svetovnega prebivalstva, a je še vedno slabo prepoznana in diagnosticirana. Tudi v Sloveniji kar petdeset odstotkov ljudi, ki živijo z migreno, nima diagnoze. Pri mnogih bolnikih namreč napadi niso pogosti, saj se v povprečju pojavijo štirikrat na leto, zato se ne odločijo za obisk zdravnika in si pomagajo sami. Po drugi strani pa je težava tudi v slabi ozaveščenosti tako bolnikov (v tujini so sicer dobro organizirana društva za migrenike, medtem ko jih pri nas ni) kot splošnih zdravnikov glede migrene.

Nujno ozaveščanje

Preprečevanje migrene in ozaveščanje o njej sta pomembni, saj prispevata k izboljšanju kakovosti življenja ljudi s hudo migreno. Podatki namreč kažejo, da migrena negativno vpliva na čas, preživet z družino in prijatelji, da pri osebah z migreno trpijo medsebojni odnosi ter da je pri osebah z migreno skoraj dvakrat bolj pogosta depresija.